Artikel

Innovatie & ondernemen: Ben je alleen innovatief of ook inventief? That’s the question…

Elke ondernemer heeft er wel eens van gehoord, een octrooi. En de meeste ondernemers nemen dan aan dat zij nooit met een octrooi te maken zullen krijgen, want dat is toch alleen voor echte rocket science ontwikkelingen?

Vorige week had ik bij een innovatieve klant een afspraak met een octrooibureau om te onderzoeken of bepaalde zaken octrooiwaardig waren. Wat me daarbij opviel was welke eisen deze expert noemde om voor een octrooi in aanmerking te komen.

Ten eerste moet het iets nieuws zijn. Oké, dat zal niemand verrassend vinden. En ten tweede moet het onderscheidend en inventief zijn. En daarbij gaf hij aan dat het voor een vakman geen gangbare oplossing of technologie mag zijn. Daarmee wordt het rocket science niveau voor het krijgen van een octrooi nogal genuanceerd! Als je deze definitie aanhoudt dan is een octrooi voor veel meer bedrijven toegankelijk dan je in eerste instantie zou denken.

Doel van deze afspraak was om ook de mogelijkheden van de innovatiebox te bespreken. Een grote onderneming heeft hiervoor namelijk naast de WBSO ook een octrooi nodig. MKB-bedrijven daarentegen hebben voldoende aan de WBSO om de innovatiebox te kunnen toepassen en daarmee slechts 7% vennootschapsbelasting te betalen.

Helaas merk ik dat in de Achterhoek nog veel innovatieve MKB-bedrijven zijn die geen gebruik maken van deze mooie subsidie. Het criterium voor de innovatiebox is dat het geen gangbare of eerder gebruikte technische oplossing mag zijn, eigenlijk net als bij het octrooi. Dit is best een brede definitie, vind je ook niet?

Ondernemers zeggen vaak tegen mij “maar wij doen toch helemaal niets spannend?” Het hoeft dus geen rocket science te zijn om spannend genoeg te zijn voor de innovatiebox. Een andere reden van ondernemers om de innovatiebox niet te benutten is dat het tijd kost. Dat klopt, maar het levert het je, in goed Achterhoeks, ook wel heel veul op! Je krijgt op je innovatiekosten 32% subsidie en daarbij nog eens 18% belastingvoordeel.

Dus technische Achterhoekse bedrijven wees niet alleen innovatief maar ook inventief en benut je (subsidie)kansen!

auteur: Gerwin Knippenborg

Knippenborg

Kom in contact met ons

Wil je dat we jouw bedrijf helpen groeien en ontwikkelen? En wil je subsidieadvies over jouw investering of innovatie? Neem dan contact op en maak een afspraak.

E-mail ons

Heb je een vraag over een subsidie of onze dienstverlening? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met jou op.

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

Wil je graag meteen antwoord op jouw subsidievraag of wat wij voor je kunnen betekenen? We staan we je graag telefonisch te woord.

0573 45 83 20

Subsidieadvies

Denk je voor een subsidie in aanmerking te komen en wil je daar graag advies over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Maak een afspraak