Artikel

Energie & ondernemen: En toen was duurzaamheid ineens HOT

Ik hoor net op de radio dat de woningverkopen weer op het niveau van voor de crisis zitten. En dat in sommige steden de woningmarkt al weer net zo overspannen is als eerst. Niet alleen in de woningbouw, maar ook in het bedrijfsonroerendgoed zijn het hoogtij dagen. Er wordt weer volop geïnvesteerd in de bouw van bedrijfspanden en de renovatie van bestaande panden.

Toch is er in belangrijke mate iets veranderd sinds de crisis, we kunnen niet meer om het thema duurzaamheid heen! Financiers zeggen collectief dat ze geen panden meer willen financieren als ze niet minimaal aan de gestelde energielabels voldoen. En ook de lokale overheid heeft, hoewel weinigen dit weten, sinds jaar en dag al de mogelijkheid om eigenaren van bedrijfspanden te dwingen om energiebesparende maatregelen te nemen. En we merken dat ze dit ook steeds vaker doen.

Kortom het wordt HOT om energie te besparen in bedrijfspanden. De overheid wil graag de klimaatdoelstellingen halen en ondersteunt ondernemers en vastgoedeigenaren hierbij met subsidies. Een van de bekendste subsidies is de SDE+, waarmee het opwekken van duurzame energie, met bijvoorbeeld zonnepanelen aantrekkelijker gemaakt wordt. Maar er zijn nog meer mogelijkheden, zoals de Energie-Investeringsaftrek, waarmee de aanschaf van bijvoorbeeld LED-verlichting interessanter wordt.

Kortom we doen er alles aan om het niet te HOT te laten worden. Want op diezelfde radio hoorde ik dat als we niets doen de temperatuur in 2050 met 4 graden kan stijgen, en zo HOT willen we het met z’n allen niet laten worden, toch?

Deze blog is ook als column verschenen in het magazine Bedrijfsgoed – januari 2018

Knippenborg

Kom in contact met ons

Wil je dat we jouw bedrijf helpen groeien en ontwikkelen? En wil je subsidieadvies over jouw investering of innovatie? Neem dan contact op en maak een afspraak.

E-mail ons

Heb je een vraag over een subsidie of onze dienstverlening? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met jou op.

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

Wil je graag meteen antwoord op jouw subsidievraag of wat wij voor je kunnen betekenen? We staan we je graag telefonisch te woord.

0573 45 83 20

Subsidieadvies

Denk je voor een subsidie in aanmerking te komen en wil je daar graag advies over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Maak een afspraak