Artikel

Energie & ondernemen: Groene Stroom Stoten!

Ik kijk graag naar het satirische programma Zondag met Lubach, waarin onderwerpen “serieus” op de hak worden genomen. Arjen Lubach laat zien dat we op papier misschien denken goed bezig te zijn met duurzame energie, maar dat de werkelijkheid toch even anders is.

In het kort: groene stroom wordt meestal niet in Nederland opgewekt, energiebedrijven kopen alleen maar een certificaat en een groot deel van de duurzame energie wordt opgewekt met Amerikaanse biomassa (lees omgekapte bomen verwerkt tot houtpellets).

Als je deze duurzame energie niet meetelt, zal het erg lastig worden om aan de milieudoelstellingen van 14% duurzame energie in 2020 te voldoen. Maar ik wil het toch een beetje opnemen voor de BV Nederland. Nederland investeert namelijk wel jaarlijks miljarden in energiebesparing door bedrijven en in de opwekking van duurzame energie.

Via de Energie-Investeringsaftrek leidt dit tot circa €1,35 miljard aan investeringen in energiebesparing en een co2 reductie vergelijkbaar met het jaarlijkse gasverbruik van 375.000 huishoudens. De 54,5% extra belastingaftrek voor bedrijven via de EIA levert dus best wel wat groene stroom stoten op. Daarnaast heeft de SDE subsidie voor het opwekken van duurzame energie t/m 2016 geleid tot bijna €1 miljard investeringen in zonne-energie en €750 miljoen in windenergie.

Of we het doel van 14% duurzame energie in 2020 halen, hangt niet alleen af van hoe we dit cijfer berekenen, maar ook of we met z’n allen bereid zijn om in duurzame energie te investeren. Ik weet één ding zeker: zonder investeringen in duurzame energie door het bedrijfsleven en industrie halen we het zeker niet!

Deze blog is ook als column verschenen in het magazine Bedrijfsgoed – maart 2018

Knippenborg

Kom in contact met ons

Wil je dat we jouw bedrijf helpen groeien en ontwikkelen? En wil je subsidieadvies over jouw investering of innovatie? Neem dan contact op en maak een afspraak.

E-mail ons

Heb je een vraag over een subsidie of onze dienstverlening? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met jou op.

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

Wil je graag meteen antwoord op jouw subsidievraag of wat wij voor je kunnen betekenen? We staan we je graag telefonisch te woord.

0573 45 83 20

Subsidieadvies

Denk je voor een subsidie in aanmerking te komen en wil je daar graag advies over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Maak een afspraak