Artikel

De wereld van subsidies: Ik heb er geen tijd voor!

Is bij mij de meest gehoorde kreet waarom ondernemers niks met subsidies doen. En tijd is schaars, als drukke ondernemer begrijp ik dat heel goed. Je moet nu eenmaal je prioriteiten stellen.

Je eerste prioriteit is natuurlijk winst maken, want een onderneming zonder winst, dat kan natuurlijk nooit! Elke onderneming moet op enig moment winst maken, al is het maar om de stijgende kosten te kunnen blijven voldoen. Kortom, winst maken staat gelijk aan continuïteit.

Al bijna 25 jaar bevordert de overheid de winstgevendheid van innovatieve (MKB) bedrijven met de Wet Bevordering Speur & Ontwikkelingswerk (WBSO). Je kunt hiermee je R&D-loonkosten met wel 32% verlagen. En als jouw innovaties succesvol zijn en je dus winst maakt, mag je ook nog een groter deel van deze winst houden door de Innovatiebox. Je betaalt dan maar 7% vennootschapsbelasting, een voordeel dat je weer kunt inzetten voor je continuïteit.

Laten we dit eens in wat getallen vertalen, reken maar met mij mee. De gemiddelde MKB’er in de sector industrie bestaat volgens Cijfers & Trends (Rabobank) uit ongeveer 10 medewerkers. De gemiddelde omzet bedraagt €100.000 per medewerker en het gemiddelde rendement is 4%. Kortom €40.000 winst op jaarbasis!

“Afnemers van de branche verwachten dat producenten constant innoveren.” “Omdat concurreren op prijs op de lange termijn geen houdbaar businessmodel is” (Cijfers & Trends). Kortom innovatie is de norm, en de overheid heeft bepaald dat een onderneming innovatief is als hij gemiddeld 10% van zijn tijd of capaciteit beschikbaar stelt aan innovatie.

Laten we dat hier ook eens doen. Dus onze MKB’er met 10 medewerkers stelt 10% beschikbaar voor innovatie, dat is 1 medewerker voor 1600 uur. Daarvoor krijgt hij met de WBSO 32% subsidie op de loon- en materiaalkosten. Dat komt neer op €12,48 per uur of te wel €19.968 subsidie! Afgerond dus €20.000 minder kosten, dus meer winst! Oftewel een verhoging van zijn rendement met 50%! Zijn winst was immers €40.000.

Bovendien wordt deze winst van €20.000 niet met het reguliere vpb-tarief belast, maar met het innovatiebox tarief van 7%. Dus betaalt hij €1.400 in plaats van €4.000 belasting. Kortom zijn netto extra winst is door innovatiesubsidies te gebruiken ruim €22.500 en daarmee met ruim 55% verhoogd!

Dan durf ik aan al die ondernemers die zo druk zijn en geen tijd voor subsidies hebben wel te vragen hoe hard ze moeten werken om hun rendement met 55% te verhogen? Stel dat je met héél hard werken en dus nog drukker zijn 10% meer omzet zou kunnen halen, best een mooie prestatie! Dan levert dat je nog steeds slechts een netto extra winst op van €3.200. Dat is in schril contrast met wat de WBSO en innovatiebox je kunnen opleveren!

Wat laat dit sommetje dus vooral zien: subsidies = meer winst = continuïteit. Kortom wie geen tijd heeft voor subsidies moet nog maar eens goed nadenken over zijn prioriteiten!

Deze blog is ook als column verschenen in het magazine Kijk op Oost Nederland – nummer 236 / 2018

Knippenborg

Kom in contact met ons

Wil je dat we jouw bedrijf helpen groeien en ontwikkelen? En wil je subsidieadvies over jouw investering of innovatie? Neem dan contact op en maak een afspraak.

E-mail ons

Heb je een vraag over een subsidie of onze dienstverlening? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met jou op.

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

Wil je graag meteen antwoord op jouw subsidievraag of wat wij voor je kunnen betekenen? We staan we je graag telefonisch te woord.

0573 45 83 20

Subsidieadvies

Denk je voor een subsidie in aanmerking te komen en wil je daar graag advies over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Maak een afspraak