Artikel

Innovatie & ondernemen: Benut jij alle subsidiekansen voor jouw innovatie?

De overheid stimuleert innovaties met subsidie, omdat deze innovaties bijdragen aan verduurzaming, economische groei en werkgelegenheid. Maar voor welke innovaties kun je nu subsidie krijgen? Om deze vraag te beantwoorden, moeten we nader ingaan op wat nu precies wordt verstaan onder innovatie en welke fases er zijn.

Fases van innovatie

Subsidies richten zich doorgaans op een specifieke fase van de innovatie en ontwikkeling. Om deze fases te duiden wordt vaak gebruik gemaakt de Technology Readiness Levels (TRL’s) van NASA. Dit model kent 9 fasen die kunnen worden verdeeld over vier groepen:

  1. Onderzoek – TRL 1 t/m 3
  2. Ontwikkeling – TRL 4 t/m 6
  3. Demonstratie – TRL 7 en 8
  4. Ingebruikname – TRL 9

Onderzoeksinstelling en universiteiten richten zich met hun kernactiviteiten doorgaans op TRL 1 t/m 3. Dit wordt ook wel omschreven als fundamenteel onderzoek. Bedrijven stappen vaak in vanaf TRL 4 om nieuwe wetenschappelijke kennis en inzichten te gebruiken voor de marktgerichte ontwikkeling van producten, processen en diensten.

Innovatieplan

Als je aan de slag gaat met een innovatie of een ontwikkeling, dan weet je dat dit tijd en geld gaat kosten. We raden je daarom aan om op voorhand een innovatieplan te maken. Met jouw plan kun je de verschillende innovatiefases matchen aan de beschikbare subsidiesZo krijg je een goed overzicht van de subsidiekansen voor jouw project en welke acties je moet ondernemen voor maximale subsidiefinanciering, want bijna alle subsidies kennen specifieke eisen en deadlines.

Subsidies bij de TRL’s

In het onderstaande schema hebben we de meest gangbare en veel gebruikte subsidies al voor je gekoppeld aan de innovatiefases. Ga je bijvoorbeeld een haalbaarheidsstudie doen (onderzoek), dan zou de MIT Haalbaarheid een passende subsidie kunnen zijn. Ben je al bezig met de ontwikkeling, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de WBSO/Innovatiebox, EFRO of MIT R&D-samenwerking. Ga je een investering doen (fase ingebruikname) dan kun je wellicht de EIA, SDE of MIA-subsidie benutten. Zo kun je met behulp van dit schema dus in een oogopslag zien welke subsidies mogelijk zijn per innovatiefase of TRL.

Direct aan de slag

Wil je zelf aan de slag met het verkennen van de subsidiekansen voor jouw project? Dan kun je op de website www.ikwilsubsidie.nl in een paar minuten een online subsidiecheck doen. Ben je al verder met jouw innovatieplannen en wil je concreet aan de slag met het financieren van jouw innovatie? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak voor een verkennend gesprek. We kunnen hierin aangeven welke subsidies het beste passen en het meeste voordeel opleveren en je helpen je plannen verder uit te werken.

Knippenborg

Kom in contact met ons

Wil je dat we jouw bedrijf helpen groeien en ontwikkelen? En wil je subsidieadvies over jouw investering of innovatie? Neem dan contact op en maak een afspraak.

E-mail ons

Heb je een vraag over een subsidie of onze dienstverlening? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met jou op.

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

Wil je graag meteen antwoord op jouw subsidievraag of wat wij voor je kunnen betekenen? We staan we je graag telefonisch te woord.

0573 45 83 20

Subsidieadvies

Denk je voor een subsidie in aanmerking te komen en wil je daar graag advies over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Maak een afspraak