Artikel

Investeringen in energiebesparing in 2019 – wat is er veranderd?

Ondernemers die willen investeren in energiezuinige technieken kunnen ook in 2019 weer rekenen op fiscaal voordeel via de Energie-investeringsaftrek (EIA). Bedrijven die investeren in technieken die op de Energielijst staan kunnen tot 45 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Het budget voor de EIA in 2019 bedraagt 147 miljoen euro.

Wat is veranderd in 2019?

  • Meer waterstof

Het gebruik van waterstof wordt in 2019 nog meer gestimuleerd. Bijvoorbeeld het lokaal produceren van waterstof door elektrolyse, waarna het waterstof wordt bijgemengd met aardgas. Dit zal de vermindering van het gebruik van aardgas ondersteunen. Daarnaast stimuleert de EIA de afvang en de opslag van CO2.

  • Isolatie procesinstallaties

Nieuw binnen de EIA is isolatie voor bestaande procesinstallaties in de industrie. In de industrie is op dit gebied namelijk nog veel energiebesparing te bereiken. Ook is er vanaf 2019 een focus op de opslag van duurzaam geproduceerde warmte en elektriciteit. En er is een nieuwe code voor het bevorderen van systeemintegratie op het net. Zo is er een nieuwe techniek opgenomen welke automatisch productie-installaties van fabrieken aan of uit zet om het schommelende energie-aanbod van duurzame energie op het net te balanceren.

  • Warmtepompen

Een andere opvallende wijziging voor de gebouwde omgeving is de aparte opname van warmtepompen waarbij gebruik wordt gemaakt van een halogeenvrij koudemiddel.

Ook technieken die niet op de energielijst vermeld staan kunnen in aanmerking komen voor de Energie Investerinsgaftrek. Hiervoor moet je dan wel aantonen dat deze techniek een aanzienlijke energiebesparing kan opleveren. Heb je hierbij hulp nodig, schakel dan één van onze gespecialiseerde subsidiespecialisten in.

Knippenborg

Kom in contact met ons

Wil je dat we jouw bedrijf helpen groeien en ontwikkelen? En wil je subsidieadvies over jouw investering of innovatie? Neem dan contact op en maak een afspraak.

E-mail ons

Heb je een vraag over een subsidie of onze dienstverlening? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met jou op.

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

Wil je graag meteen antwoord op jouw subsidievraag of wat wij voor je kunnen betekenen? We staan we je graag telefonisch te woord.

0573 45 83 20

Subsidieadvies

Denk je voor een subsidie in aanmerking te komen en wil je daar graag advies over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Maak een afspraak