Artikel

Klaar voor de toekomst: Subsidie voor robots?

Hoewel nog weinig bedrijven helemaal om zijn, zijn de meesten er wel mee bezig: Smart Industry. Sensoren, big data-analyse, 3D-printen en robots moeten helpen om slimmer te produceren. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geeft de overheid subsidie aan bedrijven die hierin voorop willen lopen. Maar die subsidie krijg je natuurlijk niet zomaar.

Domme robots

Slimme productie brengt complexe vraagstukken met zich mee. Bijvoorbeeld op sensorgebied. Wat ga je precies meten en hoe ga je dat doen? Is de sensortechniek nauwkeurig en betrouwbaar genoeg? En hoe ga je dit slim vertalen naar procesparameters? Hetzelfde geldt voor de inzet van robots. Nog geen 2% van de bedrijven gebruikt ze. Want, hoe kun je bijvoorbeeld kleine series produceren met ‘domme robots’ die je telkens opnieuw moet programmeren? Bestaande technieken blijken in de praktijk vaak niet snel, flexibel, precies of duurzaam genoeg.

Innovatieve ondernemingen, zoals 247 Tailorsteel, Ulamo Coating en Royal Reesink hebben de uitdaging opgepakt en oplossingen bedacht voor deze tekortkomingen. Dit gaat soms best ver, zoals het bedenken van nieuwe meetprincipes voor sensoren, het ontwikkelen van eigen robotsoftware of het ontwerpen van een geheel nieuwe productielijn.

Risico’s beperken

Deze bedrijven spelen, wellicht onbewust, een belangrijke rol in de bredere Smart Industry-evolutie die Nederland concurrerender moeten maken. Maar dat is niet geheel zonder risico’s. De precieze uitkomst van dit soort innovatieprojecten is vooraf namelijk erg onzeker. Om deze bedrijven te helpen stelt de overheid in veel gevallen Smart Industry subsidies beschikbaar.

Toch lijkt de overheid terughoudend bij het verstrekken van subsidies voor Smart Industry projecten. Vaak lukt het bedrijven namelijk niet om duidelijk te maken waar de echte vernieuwing zit. Voor de overheid is het dan het zoveelste project met robots en sensoren die gewoon ingekocht lijken te worden. Ook het vertalen van de voordelen van innovatie naar concrete cijfers vinden bedrijven lastig, terwijl dit erg belangrijk is voor het referentiekader van de subsidiebeoordelaar. Kortom, Smart Industry is een breed begrip, maar de overheid zoekt wel naar hele specifieke cases.

Slim aanvragen

Om deze redenen is het belangrijk een projectvoorstel goed af te bakenen en gericht een subsidie aan te vragen. Misschien is het milieuvoordeel interessanter dan de technische innovatie, is het product spannender dan het proces, is de ketensamenwerking unieker dan de ontwikkeling of zit een project meer in de haalbaarheidssfeer dan in de ontwikkelingsfase.

Door op deze manier na te denken over een project komen subsidiekansen in beeld die beter passen en meer kans op succes geven. Door daarnaast goed onderbouwde schattingen te geven van o.a. afvalreductie, grondstofbesparing, uitstootvermindering, kostprijsreductie, werkgelegenheid etc. kan een veel vollediger beeld geschetst worden voor de overheid. Waar je de nadruk op moet leggen is uiteraard afhankelijk van de specifieke subsidie.

Herken je je in deze uitdagingen en ben je ook op zoek naar subsidies voor Smart Industry? Ik help je graag deze uitdaging aan te gaan!

Knippenborg

Kom in contact met ons

Wil je dat we jouw bedrijf helpen groeien en ontwikkelen? En wil je subsidieadvies over jouw investering of innovatie? Neem dan contact op en maak een afspraak.

E-mail ons

Heb je een vraag over een subsidie of onze dienstverlening? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met jou op.

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

Wil je graag meteen antwoord op jouw subsidievraag of wat wij voor je kunnen betekenen? We staan we je graag telefonisch te woord.

0573 45 83 20

Subsidieadvies

Denk je voor een subsidie in aanmerking te komen en wil je daar graag advies over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Maak een afspraak