Artikel

Krijg ik m’n geld wel?

Ik vergelijk de subsidiebeoordelingssystemen van de overheid, de zogenaamde Tenders wel eens met Miss-verkiezingen. Je kunt een heel mooi plan hebben, maar als iemand anders een nog mooier plan heeft, dan heb je pech. De Miss-verkiezing wordt dan een mis-verkiezing. Best wel een risico om geld te steken in een subsidieaanvraag, als je niet weet of je wel iets krijgt!

Geen risico met no-cure-no-pay, toch?

Om dit risico bij de ondernemer weg te nemen is medio jaren ’80 no-cure-no-pay als disruptieve business-model in mijn vakgebied geïntroduceerd. Inmiddels is het een ongeschreven regel dat alle subsidieadviseurs op basis van no-cure-no-pay werken. Op zich logisch, want wat zou jij kiezen? Op basis van uurtje-factuurtje, gegarandeerd een factuur, terwijl je geen garantie hebt op succes? Of alleen een factuur als de aanvraag is goedgekeurd? Geen moeilijke keuze, toch?

“Maar is no-cure-no-pay dan helemaal zonder risico?” “En wat is precies de “cure”? De meest gestelde vragen door ondernemers. Als rechtgeaarde subsidieadviseur geef ik dan aan dat de beschikking de cure is, de schriftelijke toezegging van de overheid dat je je geld krijgt. Dus geen enkel betalingsrisico voor de ondernemer, de overheid garandeert de betaling!

Maar dan komt het…

De ondernemer: ”Wat als ik nou niet doe wat ik in de aanvraag heb geschreven? Wat dan?“
Mijn antwoord: “Wat denkt u zelf mijnheer?”
De ondernemer: “Hmmm, dan zal ik het geld wel niet krijgen”
Mijn antwoord: “Correct”
De ondernemer: “En als ik nou wat anders ga doen, krijg ik het dan wel?”
Mijn antwoord: “Beetje vervelend mijnheer, maar zou u zelf betalen?”
De ondernemer: “Ikke niet, want er wordt niet geleverd volgens opdracht. Maar toch…er kan wel van alles gebeuren!”
Mijn antwoord: “Dat klopt, maar als je niet doet wat je hebt gezegd, dan krijg je niets. Dit noem ik ‘no-cure en dus no-pay’…”

Zeg wat je doet en doe wat je zegt

Als je zegt wat je doet en vervolgens doet wat je hebt gezegd, dan is no-cure-no-pay zonder risico. En hoe moeilijk kan dat zijn? In de subsidieaanvraag heb je een plan geformuleerd, waarin je aangeeft wat je wilt gaan doen. En de overheid is dan ook nog eens heel soepel door de subsidie te verstrekken op basis van een inspanningsverplichting en niet op basis van een resultaatverplichting. Hoeveel minder risico wil je krijgen voor een garandeerde betaling?!

Deze blog is ook als column verschenen in het magazine Kijk op Oost Nederland – nummer 237 / 2018

Knippenborg

Kom in contact met ons

Wil je dat we jouw bedrijf helpen groeien en ontwikkelen? En wil je subsidieadvies over jouw investering of innovatie? Neem dan contact op en maak een afspraak.

E-mail ons

Heb je een vraag over een subsidie of onze dienstverlening? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met jou op.

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

Wil je graag meteen antwoord op jouw subsidievraag of wat wij voor je kunnen betekenen? We staan we je graag telefonisch te woord.

0573 45 83 20

Subsidieadvies

Denk je voor een subsidie in aanmerking te komen en wil je daar graag advies over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Maak een afspraak