Volg ons
subsidie

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) subsidie

Wat houdt de ISDE- subsidie in?

De ISDE-subsidie is een bijdrage in de kosten voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel. Veel merken en typen apparaten komen in aanmerking voor de ISDE-subsidie. Als deze apparaten voldoen aan de eisen die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelt dan worden ze op de goedgekeurde apparatenlijst opgenomen. Zo moet een pelletkachel tussen de 5 kW en 500 kW vermogen hebben en mag een zonneboiler maximaal 200 m2 netto-oppervlak hebben.

Wat levert de ISDE-subsidie je op?

De hoogte van de ISDE-subsidie is afhankelijk van het vermogen van het apparaat dat je aanschaft: meer vermogen betekent meer subsidie. Gemiddeld is dit ongeveer 30% van de kosten. Indicaties daarbij zijn:

 • zonneboilers (tussen de 5 en 10m2) ca. € 1.500 tot € 2.500
 • pelletkachels, ca. € 500 tot € 2.000
 • warmtepomp ca. € 1.500 tot € 8.000
 • biomassaketel, v.a. € 2.500 tot € 50.000

ISDE-subsidie ontvangen en dan?

Binnen 1 jaar na de beschikking moet het apparaat geïnstalleerd zijn. Na installatie stuur je een bewijs van aankoop en bewijs van realisatie naar RVO. Dit zijn bijvoorbeeld de opdrachtbevestiging met technische specificaties, een foto van de oplevering en de factuur van de leverancier. Na goedkeuring van deze stukken wordt de subsidie uitbetaald.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Wij zorgen ervoor dat je aanschaf aan de subsidieregels voldoet en je dus geen subsidie misloopt. Bovendien, als je gaat investeren in de aanschaf van dergelijke apparaten, dan ben je waarschijnlijk bezig met een renovatie of verbouwing en vind je duurzaamheid en energiebesparing belangrijke thema’s. En dan zijn er wellicht nog meer subsidies mogelijk, zoals de EIA of MIA. We kijken graag samen met je naar de mogelijkheden.

Vragen

Veelgestelde vragen

 • Wanneer kan ik deze subsidie aanvragen?

  Dit kan het hele jaar door, mits er nog budget beschikbaar is.

 • Hoe lang duurt het voordat ik hoor of mijn aanvraag is goedgekeurd?

  Meestal heb je binnen twee maanden duidelijkheid over je subsidieaanvraag.

 • Kan ik met deze subsidie ook een vergoeding krijgen voor zonnepanelen?

  Bij de aanschaf van zonnepanelen kun je geen gebruik maken van de ISDE-subsidie. Wel zijn er andere mogelijkheden zoals de EIA en SDE.

 • Helpen jullie ook particulieren bij het aanvragen van subsidies?

  Onze subsidieadviseurs zijn gespecialiseerd in subsidies voor bedrijven. Wij vragen geen subsidie aan voor particulieren. Je kunt als particulier zelf deze subsidie aanvragen via het eLoket van RVO (www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde)

Subsidie

Energie-Investeringsaftrek (EIA) subsidie

Als je in jouw bedrijf gaat investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie (zoals zonnepanelen), dan kun je een belastingvoordeel krijgen op je inkomsten- of vennootschapsbelasting.
Bekijk subsidie
Subsidie

Milieu-Investeringsaftrek (MIA/Vamil)...

Ga je in jouw bedrijf investeren in milieuvriendelijke technieken? Dan betaal je met deze subsidie minder inkomsten- of vennootschapsbelasting.
Bekijk subsidie
Subsidie

EFRO subsidie voor regionale ontwikkeling

Om de regionale economie te stimuleren komen ontwikkelingsprojecten op het gebied van innovatie en slimme CO2-reductie in aanmerking voor subsidie.
Bekijk subsidie
Subsidie

Transport innovatie (DKTI) subsidie

Als je in de transportsector samenwerkt met andere bedrijven of kennisinstellingen aan een innovatieproject om de CO2-uitstoot te verminderen, dan kun je voor de DKTI-subsidie in aanmerking komen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Energieproductie (SDE) subsidie

Dit is een subsidie voor bedrijven die duurzame energie willen opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, een biomassaketel of een biogasinstallatie.
Bekijk subsidie
Subsidie

Export voorbereiding (DHI) subsidie

Als je een MKB-ondernemer bent en je start met exporteren, dan helpt deze subsidie om drempels weg te nemen en je internationale ambities te versnellen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Plattelandsontwikkeling (POP3) subsidie

Heb je een onderneming in de agrarische sector? Dan biedt de POP3 je kansen om met subsidie jouw bedrijf te moderniseren en te verduurzamen.
Bekijk subsidie
Bekijk alle subsidies
Knippenborg

Kom in contact met ons

Wil je dat we jouw bedrijf helpen groeien en ontwikkelen? En wil je subsidieadvies over jouw investering of innovatie? Neem dan contact op en maak een afspraak.

E-mail ons

Heb je een vraag over een subsidie of onze dienstverlening? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met jou op.

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

Wil je graag meteen antwoord op jouw subsidievraag of wat wij voor je kunnen betekenen? We staan we je graag telefonisch te woord.

0573 45 83 20

Subsidieadvies

Denk je voor een subsidie in aanmerking te komen en wil je daar graag advies over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Maak een afspraak