Volg ons
Subsidie

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) subsidie

Wat houdt de subsidie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in?

Om de economie in de regio’s Noord, Oost, Zuid en West-Nederland te stimuleren komen ontwikkelingsprojecten op het gebied van innovatie en slimme CO2 reductie in aanmerking voor subsidie. Elke regio geeft zelf invulling aan deze thema’s en de subsidie en voorwaarden verschillen daarom ook per regio. In een project moeten bedrijven uit de regio met elkaar samenwerken en bij voorkeur ook met kennisinstellingen of onderzoeksorganisaties. MKB-bedrijven moeten meestal een significant deel van het project uitmaken.

De belangrijkste type projecten die in aanmerking komen zijn:

 1. R&D projecten: gezamenlijke ontwikkeling van een nieuw product of proces en
 2. Proeftuinen waarin meerdere innovaties rondom een bepaald thema gerealiseerd worden.

Wat levert de EFRO-subsidie je op?

Je krijgt in de meeste gevallen 40% tot 50% van de kosten vergoed. De kosten zijn alle zaken die direct noodzakelijk zijn om het project uit te voeren. Ook eigen uren zijn subsidiabel. Doorgaans wordt het bijbehorende uurtarief berekend aan de hand van het bruto salaris van de medewerkers, met ca. 50% opslag voor indirecte kosten. Het gaat bij de meeste EFRO-subsidies om projecten met een behoorlijke omvang en minimaal €500.000 aan kosten.

EFRO-subsidie ontvangen en dan?

De administratie van een EFRO-project vraagt wel wat aandacht van jouw bedrijf, maar als je met onze hulp direct vanaf het begin alles goed inricht en bijhoudt, dan is het goed te doen. Je dient periodiek voorschot betalingsverzoeken in bij de EFRO-organisatie, die controleert dan meteen of je administratie aan de eisen voldoet. Soms komen ze hiervoor ook langs op de projectlocatie. Voor grote investeringen en de inhuur van experts moet je de marktconformiteit aantonen. Dit kan bijvoorbeeld met meerdere offertes. Aan het einde van het project moet je een accountant de administratie laten controleren.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

EFRO-subsidietrajecten zijn langlopende trajecten, vaak met meerdere samenwerkingspartijen. Dit maakt het complex, niet alleen qua aanvraag opstellen, maar vooral ook bij de uitvoering van het project. Het is dan prettig als je een partij erbij hebt die het overzicht houdt, de voortgang bewaakt en helpt bij de administratie inrichten. Als het project iets anders loopt dan gepland, wat meestal meer regel dan uitzondering is bij langlopende projecten, dan hebben wij hierover contact met de EFRO-organisatie. Kortom, geen zorgen over de subsidie als wij je ondersteunen.

Video

Vragen

Veelgestelde vragen

 • Hoe lang is de looptijd van een EFRO-project?

  Doorgaans heb je ongeveer 3 jaar de tijd om het project uit te voeren, dit start op z’n vroegst vanaf het moment dat je de aanvraag hebt ingediend.

 • Waar kan ik EFRO-subsidie aanvragen?

  In Nederland zijn er vier EFRO-regio’s: de landsdelen oost, west, noord en zuid. De subsidie wordt verdeeld door vier organisaties die hun eigen specifieke voorwaarden stellen aan de subsidie (OP-Oost-Nederland, OP-West-Nederland, OP-Noord-Nederland, Op-Zuid-Nederland).

 • Hoe weet ik in welke EFRO-regio mijn bedrijf zit?

  De regio’s zijn ingedeeld op basis van provincies:
  Noord: Friesland, Groningen en Drenthe
  West: Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland
  Oost: Gelderland en Overijssel
  Zuid: Zeeland, Noord-Brabant en Limburg

 • Kom ik ook voor een EFRO-subsidie in aanmerking als ik samenwerk met een bedrijf dat niet in mijn regio is gevestigd?

  Dit is mogelijk, maar er hangen wel een aantal voorwaarden aan, die ook nog eens per regio verschillen. Mogelijk passen andere subsidies daarom beter bij je project. Als je hier meer over wilt weten, dan raden we je aan contact met ons op te nemen, zodat we de details samen door kunnen nemen.

 • Wat wordt bedoeld met MKB-bedrijf?

  MKB betekent in de volksmond Midden- en Kleinbedrijf, maar bij subsidies wordt een specifieke Europese MKB-definitie bedoeld. Daaronder vallen bedrijven die minder dan 250 medewerkers hebben en een balanstotaal van minder dan €43 miljoen of een maximale omzet van €50 miljoen. Daarbij wordt gekeken naar groepsverband, dus ook de gelieerde bedrijven kunnen (gedeeltelijk) meetellen in deze cijfers.

Subsidie

Energie-Investeringsaftrek (EIA) subsidie

Als je in jouw bedrijf gaat investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie (zoals zonnepanelen), dan kun je een belastingvoordeel krijgen op je inkomsten- of vennootschapsbelasting.
Bekijk subsidie
Subsidie

Milieu-Investeringsaftrek (MIA/Vamil)...

Ga je in jouw bedrijf investeren in milieuvriendelijke technieken? Dan betaal je met deze subsidie minder inkomsten- of vennootschapsbelasting.
Bekijk subsidie
Subsidie

Transport innovatie (DKTI) subsidie

Als je in de transportsector samenwerkt met andere bedrijven of kennisinstellingen aan een innovatieproject om de CO2-uitstoot te verminderen, dan kun je voor de DKTI-subsidie in aanmerking komen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Energieproductie (SDE) subsidie

Dit is een subsidie voor bedrijven die duurzame energie willen opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, een biomassaketel of een biogasinstallatie.
Bekijk subsidie
Subsidie

Duurzame Energie (ISDE) subsidie

Wil je voor jouw bedrijf een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel aanschaffen? Je kunt via de ISDE subsidie krijgen op deze energiebesparende apparaten.
Bekijk subsidie
Subsidie

Export voorbereiding (DHI) subsidie

Als je een MKB-ondernemer bent en je start met exporteren, dan helpt deze subsidie om drempels weg te nemen en je internationale ambities te versnellen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Plattelandsontwikkeling (POP3) subsidie

Heb je een onderneming in de agrarische sector? Dan biedt de POP3 je kansen om met subsidie jouw bedrijf te moderniseren en te verduurzamen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Europees Sociaal Fonds (ESF) subsidie

Met deze subsidie kun je als ondernemer een adviseur inhuren die een adviesplan gaat opstellen of die jouw onderneming gaat begeleiden om de duurzame inzetbaarheid van je personeel te bevorderen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Subsidie leerwerkplek (Praktijkleren)

De subsidie Praktijkleren is bedoeld om werkgevers te stimuleren om praktijk- en werkleerplaatsen aan te bieden. Je kunt hiermee een vergoeding voor de begeleiding van een leerling of student krijgen.
Bekijk subsidie
Subsidie

WBSO subsidie

Dit is de belangrijkste subsidie voor innovatieve MKB-ondernemingen. Deze subsidie verlaagt de loonkosten van de R&D-medewerkers in je onderneming en andere kosten voor jouw innovatieprojecten.
Bekijk subsidie
Subsidie

Innovatiebox subsidie

Met de innovatiebox betaal je minder belasting over de winst die je met jouw innovaties hebt gemaakt. Voor MKB-ondernemingen is de WBSO het toegangsticket tot deze subsidie.
Bekijk subsidie
Subsidie

MIT subsidie voor haalbaarheidsprojecten

Een populaire subsidie bij MKB-ondernemingen. Je krijgt subsidie als je van plan bent een product te gaan ontwikkelen en je wilt eerst onderzoeken en analyseren of het project wel haalbaar is.
Bekijk subsidie
Subsidie

MIT Kennisvoucher

Met een kennisvoucher krijg je als MKB-ondernemer subsidie om een specifieke vraag te laten beantwoorden of onderzoeken door een kennisinstelling.
Bekijk subsidie
Subsidie

MIT subsidie voor samenwerking R&D

Ga je samen met een andere (MKB) onderneming aan de slag met het vernieuwen of ontwikkelen van een product? Dan kun je voor jullie gezamenlijke innovatieproject subsidie krijgen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Horizon2020 voor het innovatieve MKB

Het Horizon2020 programma is een Europese subsidie voor ambitieuze MKB-bedrijven. Ben jij internationaal actief of heb je plannen in die richting? Dan is deze subsidie wellicht iets voor jouw bedrijf.
Bekijk subsidie
Subsidie

Internationale R&D-subsidie (Eurostars)

Eurostars is een subsidie voor bedrijven uit meer dan twee Europese landen die gezamenlijk een nieuw product, proces of dienst ontwikkelen. Het maakt niet uit in welke sector je actief bent.
Bekijk subsidie
Subsidie

Samenwerking grensregio (Interreg)

Het doel van deze subsidie is de samenwerking tussen bedrijven in de grensregio’s te versterken. Vooral projecten op het gebied van innovatie en duurzaamheid komen in aanmerking voor deze subsidie.
Bekijk subsidie
Bekijk alle subsidies
Knippenborg

Kom in contact met ons

Wil je dat we jouw bedrijf helpen groeien en ontwikkelen? En wil je subsidieadvies over jouw investering of innovatie? Neem dan contact op en maak een afspraak.

E-mail ons

Heb je een vraag over een subsidie of onze dienstverlening? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met jou op.

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

Wil je graag meteen antwoord op jouw subsidievraag of wat wij voor je kunnen betekenen? We staan we je graag telefonisch te woord.

0573 45 83 20

Subsidieadvies

Denk je voor een subsidie in aanmerking te komen en wil je daar graag advies over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Maak een afspraak