Volg ons
Subsidie

Energie-Investeringsaftrek (EIA) subsidie

Wat houdt de Energie-Investeringsaftrek (EIA) in?

Met de Energie-Investeringsaftrek (EIA) kun je een belastingvoordeel krijgen als je investeert in duurzame en/of energiezuinige technologie. Denk bijvoorbeeld aan isolatie, LED-verlichting, dubbelglas, koeling, transportmiddelen of energiezuinige productiemachines. Vaak staat een investering niet op de lijst, maar levert deze wel een energiebesparing op. Als je kunt aantonen dat de investering aan de gestelde besparingsnorm voldoet, dan kun je deze subsidie ook aanvragen.

Wie kan gebruik maken van de EIA?

Alle bedrijven die investeren in een bedrijfsmiddel die op de energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staat. Het maakt niet uit in welke sector je actief bent.

Wat levert de EIA je op?

Je mag 45% van de investering extra in mindering brengen op de fiscale winst, waardoor je minder winstbelasting betaalt. Het gemiddelde netto-voordeel van de Energie Investeringsaftrek is 11% van de investering voor vennootschappen zoals BV’s. Doe je de investering als eenmanszaak, VOF of maatschap, dan kun je de EIA verrekenen met je inkomstenbelasting. Het voordeel bedraagt dan doorgaans zo’n 22%.

Let op, voor sommige investeringen kun je meer subsidie krijgen als je gebruik maakt van de ISDE subsidie.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Wij kunnen de EIA-subsidie voor jouw energiebesparende investeringen aanvragen. Ook als jouw investering niet op de energielijst staat, kan deze wellicht toch voor de  EIA-subsidie in aanmerking komen. Je moet dan wel met documentatie en een berekening aantonen dat de investering aan de gestelde energiebesparingsnorm voldoet. Onze EIA-specialisten kunnen je daar ook mee helpen.

Als je gaat investeren in energiebesparing in een bedrijfsgebouw of productieproces, dan zijn er bovendien nog andere subsidies waarvoor je in aanmerking kunt komen. Laat ons het optimale rendement uit je investering halen en maak een afspraak met één van onze subsidieadviseurs!

Video

Vragen

Veelgestelde vragen

 • Moet je een administratie bijhouden voor de EIA?

  Nee, je moet er alleen voor zorgen dat je de onderliggende stukken, zoals een offerte, opdrachtbevestiging en factuur kunt overleggen als de overheid daarom vraagt.

 • Mag ik de EIA combineren met andere subsidies, zoals de ISDE of de SDE?

  De EIA, SDE of MIA kunnen niet in combinatie met elkaar voor één en dezelfde investering worden gebruikt. Je mag als bedrijf wel deze subsidies naast elkaar gebruiken voor verschillende investeringen.

 • Kan ik EIA-subsidie het hele jaar door aanvragen?

  Ja, je kan EIA-subsidie het hele jaar door aanvragen, maar hou er rekening mee dat je binnen 3 maanden na het geven van de opdracht de aanvraag hebt ingediend. Doe je dit later dan wordt je aanvraag onverbiddelijk afgewezen.

 • Ik heb de EIA-aanvraag ingediend, mag ik de aftrekpost dan al meteen toepassen?

  Nee, dat mag niet. RVO controleert jouw aanvraag en zal daarna een verklaring afgeven. Met deze EIA-verklaring mag je accountant of boekhouder het voordeel toepassen in je belastingaangifte. Na de belastingaangifte kan ook de belastingdienst nog een controle uitvoeren.

Knippenborg

Kom in contact met ons

Wil je dat we jouw bedrijf helpen groeien en ontwikkelen? En wil je subsidieadvies over jouw investering of innovatie? Neem dan contact op en maak een afspraak.

E-mail ons

Heb je een vraag over een subsidie of onze dienstverlening? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met jou op.

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

Wil je graag meteen antwoord op jouw subsidievraag of wat wij voor je kunnen betekenen? We staan we je graag telefonisch te woord.

0573 45 83 20

Subsidieadvies

Denk je voor een subsidie in aanmerking te komen en wil je daar graag advies over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Maak een afspraak