Volg ons
Subsidie

Horizon2020 voor het innovatieve MKB (Innovation in SME’s)

Wat houdt de subsidie H2020 voor het innovatieve MKB in?

Het Horizon2020 programma is een Europese subsidie voor ambitieuze MKB-bedrijven. Ben jij internationaal actief of heb je plannen in die richting dan kun je subsidie ontvangen voor onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie.

Voor deze subsidie is het belangrijk dat jouw innovatie nieuwe markten kan aanboren. Ook zal je project een bijdrage moeten leveren aan het oplossen van uitdagingen op het gebied van o.a. mens en milieu. Alleen de meest innovatieve en excellente projecten komen in aanmerking, dus de lat ligt hoog!

Je kunt subsidie krijgen voor de uren die aan het project worden besteed, de kosten voor het laten maken van prototypes of het inhuren van een testinstituut.

Wat levert de H2020 subsidie je op?

Deze subsidie vergoedt 70% van de kosten die je voor het project maakt. Een aanzienlijke bijdrage vanuit Europa! De omvang van het project hoeft in eerste instantie niet heel groot te zijn. In de haalbaarheidsfase kun je gedurende 6 maanden onderzoeken of de innovatie haalbaar is. Hiervoor krijg je €50.000 subsidie. De echte ontwikkeling daarna mag ca. 2 tot 3 jaar lopen en moet een omvang hebben vanaf € 750.000, de subsidie bedraagt dan ruim €500.000. De maximale subsidie is ongeveer €2,5 miljoen.

H2020 subsidie ontvangen en dan?

Je houdt de gemaakte kosten bij en zorgt ervoor dat deze duidelijk onderscheiden kunnen worden van de andere bedrijfskosten. Ook moet je ervoor zorgen dat je onderbouwt waarom de kosten relevant zijn voor het project. Gedurende de looptijd van het project en ook achteraf controleert Europa zeer nauwkeurig de voortgang en de administratie van het project.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Bij Europese subsidies, zoals Horizon2020 gaat het vaak omvangrijke projecten met een langere looptijd. Aan de aanvraag en de administratie worden hoge eisen gesteld. Wij kijken daarom eerst kritisch of jouw project een kans van slagen heeft.

Een Europese subsidieaanvraag kost namelijk veel tijd en moeite. Wij kunnen je echter veel werk uit handen nemen, door de aanvraag te schrijven, het project te begeleiden, te ondersteunen bij de administratie en de deadlines te bewaken.

Vragen

Veelgestelde vragen

 • Moet ik samenwerken met een ander bedrijf om voor deze subsidie in aanmerking te komen?

  Nee, je kunt ook als individueel bedrijf een Horizon2020 subsidie aanvragen. Je moet wel een MKB’er zijn.

 • Wanneer kan ik deze subsidie aanvragen?

  Je kunt doorlopend aanvragen. Uit de ontvangen aanvragen wordt circa vier keer per jaar een selectie gemaakt.

 • Hoe lang duurt het voordat ik weet of mijn aanvraag is goedgekeurd?

  Na het indienen van de Horizon2020 aanvraag duurt het circa 5 tot 7 maanden voordat je bericht krijgt of jouw aanvraag is goedgekeurd of niet.

 • Mag ik al beginnen met het project voordat ik de subsidietoezegging heb ontvangen?

  Nee, dat is niet toegestaan. Je moet wachten totdat je de subsidietoezegging (beschikking) hebt ontvangen.

 • Wat wordt bedoeld met MKB-bedrijf?

  MKB betekent in de volksmond Midden- en Kleinbedrijf, maar bij subsidies wordt een specifieke Europese MKB-definitie bedoeld. Daaronder vallen bedrijven die minder dan 250 medewerkers hebben en een balanstotaal van minder dan €43 miljoen of een maximale omzet van €50 miljoen. Daarbij wordt gekeken naar groepsverband, dus ook de gelieerde bedrijven kunnen (gedeeltelijk) meetellen in deze cijfers.

Subsidie

WBSO subsidie

Dit is de belangrijkste subsidie voor innovatieve MKB-ondernemingen. Deze subsidie verlaagt de loonkosten van de R&D-medewerkers in je onderneming en andere kosten voor jouw innovatieprojecten.
Bekijk subsidie
Subsidie

Innovatiebox subsidie

Met de innovatiebox betaal je minder belasting over de winst die je met jouw innovaties hebt gemaakt. Voor MKB-ondernemingen is de WBSO het toegangsticket tot deze subsidie.
Bekijk subsidie
Subsidie

MIT subsidie voor haalbaarheidsprojecten

Een populaire subsidie bij MKB-ondernemingen. Je krijgt subsidie als je van plan bent een product te gaan ontwikkelen en je wilt eerst onderzoeken en analyseren of het project wel haalbaar is.
Bekijk subsidie
Subsidie

MIT Kennisvoucher

Met een kennisvoucher krijg je als MKB-ondernemer subsidie om een specifieke vraag te laten beantwoorden of onderzoeken door een kennisinstelling.
Bekijk subsidie
Subsidie

MIT subsidie voor samenwerking R&D

Ga je samen met een andere (MKB) onderneming aan de slag met het vernieuwen of ontwikkelen van een product? Dan kun je voor jullie gezamenlijke innovatieproject subsidie krijgen.
Bekijk subsidie
Subsidie

EFRO subsidie voor regionale ontwikkeling

Om de regionale economie te stimuleren komen ontwikkelingsprojecten op het gebied van innovatie en slimme CO2-reductie in aanmerking voor subsidie.
Bekijk subsidie
Subsidie

Transport innovatie (DKTI) subsidie

Als je in de transportsector samenwerkt met andere bedrijven of kennisinstellingen aan een innovatieproject om de CO2-uitstoot te verminderen, dan kun je voor de DKTI-subsidie in aanmerking komen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Export voorbereiding (DHI) subsidie

Als je een MKB-ondernemer bent en je start met exporteren, dan helpt deze subsidie om drempels weg te nemen en je internationale ambities te versnellen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Internationale R&D-subsidie (Eurostars)

Eurostars is een subsidie voor bedrijven uit meer dan twee Europese landen die gezamenlijk een nieuw product, proces of dienst ontwikkelen. Het maakt niet uit in welke sector je actief bent.
Bekijk subsidie
Subsidie

Plattelandsontwikkeling (POP3) subsidie

Heb je een onderneming in de agrarische sector? Dan biedt de POP3 je kansen om met subsidie jouw bedrijf te moderniseren en te verduurzamen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Samenwerking grensregio (Interreg)

Het doel van deze subsidie is de samenwerking tussen bedrijven in de grensregio’s te versterken. Vooral projecten op het gebied van innovatie en duurzaamheid komen in aanmerking voor deze subsidie.
Bekijk subsidie
Bekijk alle subsidies
Knippenborg

Kom in contact met ons

Wil je dat we jouw bedrijf helpen groeien en ontwikkelen? En wil je subsidieadvies over jouw investering of innovatie? Neem dan contact op en maak een afspraak.

E-mail ons

Heb je een vraag over een subsidie of onze dienstverlening? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met jou op.

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

Wil je graag meteen antwoord op jouw subsidievraag of wat wij voor je kunnen betekenen? We staan we je graag telefonisch te woord.

0573 45 83 20

Subsidieadvies

Denk je voor een subsidie in aanmerking te komen en wil je daar graag advies over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Maak een afspraak