Volg ons
Subsidie

Innovatiebox subsidie

Wat houdt de innovatiebox in?

Met de innovatiebox betaal je als MKB’er minder belasting (VPB) over de winst die je hebt behaald met zelf ontwikkelde producten. In samenspraak met de Belastingdienst wordt bepaald hoe hoog het deel van de winst is dat aan de innovatiebox kan worden toegerekend.

Wie kan gebruik maken van de innovatiebox?

Zowel MKB-ondernemingen als grote bedrijven kunnen in aanmerking komen voor de innovatiebox. Voor MKB’ers geldt als voorwaarde dat ze producten met WBSO-subsidie hebben ontwikkeld. Grote ondernemingen moeten daarnaast ook nog in het bezit zijn van een octrooi.

Wat levert de innovatiebox je op?

Over de winst die wordt toegerekend aan jouw innovatieve producten betaal je 7% belasting in plaats van het reguliere belastingtarief. In veel gevallen wordt tussen de 30% en 60% van de omzet en winst toegerekend aan de innovatiebox.

Als jouw bedrijf nog niet veel winst maakt, dan kun je er ook voor kiezen om 25% van maximaal € 100.000 toe te rekenen aan de innovatiebox zonder tussenkomst van de Belastingdienst. Je maakt dan gebruik van de forfaitaire innovatiebox en die kun je heel eenvoudig door je boekhouder/accountant laten toepassen.

Innovatiebox toegekend en dan?

De afspraken die met de belastingdienst over de innovatiebox zijn gemaakt worden vastgelegd in een zogenaamde vaststellingsovereenkomst. Hierin staat onder meer het aantal WBSO-uren dat je onderneming maakt en de toerekenmethode van het innovatiebox-deel. De Belastingdienst verwacht dat je wijzigingen in je bedrijfsvoering doorgeeft, als deze invloed hebben op de afspraken die jullie hebben gemaakt. Bijvoorbeeld als je (tijdelijk) stopt met innoveren of als er juridische wijzigingen zijn, zoals een nieuwe eigenaar.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Om in aanmerking te komen voor de innovatiebox moeten er afspraken gemaakt worden met de Belastingdienst. Om tot succesvolle afspraken te komen is het belangrijk dat we de samenhang tussen de WBSO, de innovaties en de omzet aantoonbaar maken. Met onze ruime ervaring en kennis van de WBSO en innovaties is het ons al vaak gelukt goede afspraken voor onze klanten te maken.

Vragen

Veelgestelde vragen

 

 • Kan ik ook zelf innovatiebox afspraken met de belastingdienst maken?

  Uiteraard mag je ook zelf proberen innovatiebox afspraken met de Belastingdienst te maken. Hou er wel rekening mee dat dit vaak complexe processen zijn, die veel tijd kosten. Het kan in je voordeel werken als je hierbij een deskundige inschakelt die je ter zijde staat in de overleggen met de belastingdienst. Om tot een optimaal resultaat te komen is een goede analyse van de financiële situatie van jouw bedrijf in relatie tot jouw innovaties van essentieel belang. En laat dat nu onze expertise zijn!

 • Hoe lang kan ik van de innovatiebox gebruik maken?

  Dit verschilt per bedrijf, want het gaat altijd om een afspraak op maat. Geen enkel bedrijf is hetzelfde en dus ook niet de innovatiebox afspraken. In het algemeen geldt dat de afspraken gelden voor drie tot vijf jaar.

 • Ik heb innovatiebox afspraken, maar ga veel minder WBSO-uren maken. Heeft dat gevolgen voor de lopende afspraken?

  Ja, in de vaststellingsovereenkomst zijn afspraken gemaakt die gebaseerd zijn op een aantal WBSO-uren. Als je hier aanzienlijk van gaat afwijken, dan moet je dat melden aan de Belastingdienst. Dit kan er in resulteren dat de Belastingdienst de huidige afspraken naar beneden wil bijstellen.

 • Ik heb (nog) geen WBSO, kan ik wel gebruik maken van de innovatiebox?

  Dit is helaas niet mogelijk. De WBSO is een vereiste om voor de innovatiebox in aanmerking te komen. We kunnen je wel snel helpen met het indienen van een WBSO aanvraag.

 • Mijn bedrijf maakt nog geen winst, kan ik dan wel de innovatiebox benutten?

  Je kunt de innovatiebox ook aanvragen als je geen winst maakt. Bijvoorbeeld met het oog op toekomstige winsten. We denken graag met je mee of dit zinvol is en kunnen inschatten hoe kansrijk een aanvraag is.

Subsidie

WBSO subsidie

Dit is de belangrijkste subsidie voor innovatieve MKB-ondernemingen. Deze subsidie verlaagt de loonkosten van de R&D-medewerkers in je onderneming en andere kosten voor jouw innovatieprojecten.
Bekijk subsidie
Subsidie

MIT subsidie voor haalbaarheidsprojecten

Een populaire subsidie bij MKB-ondernemingen. Je krijgt subsidie als je van plan bent een product te gaan ontwikkelen en je wilt eerst onderzoeken en analyseren of het project wel haalbaar is.
Bekijk subsidie
Subsidie

MIT Kennisvoucher

Met een kennisvoucher krijg je als MKB-ondernemer subsidie om een specifieke vraag te laten beantwoorden of onderzoeken door een kennisinstelling.
Bekijk subsidie
Subsidie

MIT subsidie voor samenwerking R&D

Ga je samen met een andere (MKB) onderneming aan de slag met het vernieuwen of ontwikkelen van een product? Dan kun je voor jullie gezamenlijke innovatieproject subsidie krijgen.
Bekijk subsidie
Subsidie

EFRO subsidie voor regionale ontwikkeling

Om de regionale economie te stimuleren komen ontwikkelingsprojecten op het gebied van innovatie en slimme CO2-reductie in aanmerking voor subsidie.
Bekijk subsidie
Subsidie

Transport innovatie (DKTI) subsidie

Als je in de transportsector samenwerkt met andere bedrijven of kennisinstellingen aan een innovatieproject om de CO2-uitstoot te verminderen, dan kun je voor de DKTI-subsidie in aanmerking komen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Export voorbereiding (DHI) subsidie

Als je een MKB-ondernemer bent en je start met exporteren, dan helpt deze subsidie om drempels weg te nemen en je internationale ambities te versnellen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Horizon2020 voor het innovatieve MKB

Het Horizon2020 programma is een Europese subsidie voor ambitieuze MKB-bedrijven. Ben jij internationaal actief of heb je plannen in die richting? Dan is deze subsidie wellicht iets voor jouw bedrijf.
Bekijk subsidie
Subsidie

Internationale R&D-subsidie (Eurostars)

Eurostars is een subsidie voor bedrijven uit meer dan twee Europese landen die gezamenlijk een nieuw product, proces of dienst ontwikkelen. Het maakt niet uit in welke sector je actief bent.
Bekijk subsidie
Subsidie

Plattelandsontwikkeling (POP3) subsidie

Heb je een onderneming in de agrarische sector? Dan biedt de POP3 je kansen om met subsidie jouw bedrijf te moderniseren en te verduurzamen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Samenwerking grensregio (Interreg)

Het doel van deze subsidie is de samenwerking tussen bedrijven in de grensregio’s te versterken. Vooral projecten op het gebied van innovatie en duurzaamheid komen in aanmerking voor deze subsidie.
Bekijk subsidie
Bekijk alle subsidies
Knippenborg

Kom in contact met ons

Wil je dat we jouw bedrijf helpen groeien en ontwikkelen? En wil je subsidieadvies over jouw investering of innovatie? Neem dan contact op en maak een afspraak.

E-mail ons

Heb je een vraag over een subsidie of onze dienstverlening? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met jou op.

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

Wil je graag meteen antwoord op jouw subsidievraag of wat wij voor je kunnen betekenen? We staan we je graag telefonisch te woord.

0573 45 83 20

Subsidieadvies

Denk je voor een subsidie in aanmerking te komen en wil je daar graag advies over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Maak een afspraak