Volg ons
Subsidie

Milieu-Investeringsaftrek (MIA/Vamil) subsidie

Wat houdt de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) in?

Met de Milieu-Investeringsaftrek kun je een belastingvoordeel krijgen als je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen of technieken. Je kunt in aanmerking komen als je investeert in apparaten of processen die stiller, efficiënter, schoner of op een andere manier milieuvriendelijker zijn dan wat gangbaar is. Denk daarbij aan grondstofbesparing, biobased processen, recyclingsapparatuur, elektrische bedrijfswagens, mobiele machines, diervriendelijke stallen of duurzame gebouwen.

Wie kan gebruik maken van de MIA?

Alle bedrijven die investeren in een bedrijfsmiddel die op de milieulijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staat. Het maakt niet uit in welke sector je actief bent.

Wat levert de MIA je op?

Afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel kun je 13,5%, 27% of 36% van het investeringsbedrag extra in mindering brengen op de fiscale winst. Je betaalt hierdoor dus minder belasting. Het gemiddelde netto-voordeel van de MIA is ca. 9% van de investering voor vennootschappen, zoals BV’s.

In sommige gevallen krijg je naast de MIA een Vamil-voordeel. Daarmee mag je als bedrijf op fiscaal gunstige momenten de investeringskosten afschrijven. Dit kan ongeveer zo’n 3% extra voordeel opleveren.

Doe je de investering als eenmanszaak, VOF of maatschap, dan kun je de MIA verrekenen met je inkomstenbelasting. Het netto-voordeel bedraagt dan doorgaans zo’n 15%.

Hou er rekening mee dat je het bedrijfsmiddel niet binnen 5 jaar mag verkopen. Als je dit wel doet moet je (een deel van) de subsidie terugbetalen.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Onze MIA-specialisten zorgen dat je melding op tijd en juist wordt ingediend en beantwoorden de vragen die RVO heeft over de melding. Vooral bij maatwerkinvesteringen die niet op de milieulijst staan, maar wel in aanmerking kunnen komen, is het lastig om zelf aan te tonen dat ze een significant voordeel voor het milieu opleveren.

Onze adviseurs kijken bovendien of er naast de MIA nog andere subsidies mogelijk zijn voor je investeringsplannen. Zeker als je bijvoorbeeld van plant bent te verhuizen, te renoveren of te investeren in jouw productieproces, is het zinvol om advies te vragen. Laat ons het optimale rendement uit je investering halen en maak een afspraak met één van onze subsidieadviseurs!

Video

Vragen

Veelgestelde vragen

 • Moet je een administratie bijhouden voor de MIA?

  Nee, je moet er alleen voor zorgen dat je de onderliggende stukken, zoals een berekening van de milieuvoordelen, onderliggende bewijzen van de leverancier, een offerte, opdrachtbevestiging en factuur kunt overleggen als de overheid daarom vraagt. In eerste instantie is dit RVO, maar ook de belastingdienst kan in een later stadium nog om deze stukken vragen.

 • Mag ik de MIA combineren met andere subsidies, zoals de EIA?

  Nee, dat is niet toegestaan. Energiebesparende investeringen zijn namelijk uitgesloten van de MIA. Wel zit er soms een overlap tussen de mogelijkheden die de EIA en de MIA bieden. Het is daarom handig om vooraf alle mogelijkheden in kaart te brengen.

 • Kan ik MIA-subsidie het hele jaar door aanvragen?

  Ja, je kan MIA-subsidie het hele jaar door aanvragen, maar hou er rekening mee dat je binnen 3 maanden na het geven van de opdracht de aanvraag hebt ingediend. Doe je dit later dan wordt je aanvraag onverbiddelijk afgewezen. Let er ook op dat elk jaar op 1 januari de MIA-regels wijzigen, waardoor je investering daarna misschien niet meer in aanmerking komt.

 • Ik heb de MIA-aanvraag ingediend, mag ik de aftrekpost dan al meteen toepassen?

  Ja, dat mag. Direct na het indienen van de aanvraag mag je accountant of boekhouder het voordeel verrekenen in de belastingaangifte. Maar je kunt ook afwachten of er nog een inhoudelijke controle van RVO volgt, om zeker te weten dat het (volledige) bedrag in aanmerking komt.

Subsidie

Energie-Investeringsaftrek (EIA) subsidie

Als je in jouw bedrijf gaat investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie (zoals zonnepanelen), dan kun je een belastingvoordeel krijgen op je inkomsten- of vennootschapsbelasting.
Bekijk subsidie
Subsidie

EFRO subsidie voor regionale ontwikkeling

Om de regionale economie te stimuleren komen ontwikkelingsprojecten op het gebied van innovatie en slimme CO2-reductie in aanmerking voor subsidie.
Bekijk subsidie
Subsidie

Transport innovatie (DKTI) subsidie

Als je in de transportsector samenwerkt met andere bedrijven of kennisinstellingen aan een innovatieproject om de CO2-uitstoot te verminderen, dan kun je voor de DKTI-subsidie in aanmerking komen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Energieproductie (SDE) subsidie

Dit is een subsidie voor bedrijven die duurzame energie willen opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, een biomassaketel of een biogasinstallatie.
Bekijk subsidie
Subsidie

Duurzame Energie (ISDE) subsidie

Wil je voor jouw bedrijf een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel aanschaffen? Je kunt via de ISDE subsidie krijgen op deze energiebesparende apparaten.
Bekijk subsidie
Subsidie

Export voorbereiding (DHI) subsidie

Als je een MKB-ondernemer bent en je start met exporteren, dan helpt deze subsidie om drempels weg te nemen en je internationale ambities te versnellen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Plattelandsontwikkeling (POP3) subsidie

Heb je een onderneming in de agrarische sector? Dan biedt de POP3 je kansen om met subsidie jouw bedrijf te moderniseren en te verduurzamen.
Bekijk subsidie
Bekijk alle subsidies
Knippenborg

Kom in contact met ons

Wil je dat we jouw bedrijf helpen groeien en ontwikkelen? En wil je subsidieadvies over jouw investering of innovatie? Neem dan contact op en maak een afspraak.

E-mail ons

Heb je een vraag over een subsidie of onze dienstverlening? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met jou op.

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

Wil je graag meteen antwoord op jouw subsidievraag of wat wij voor je kunnen betekenen? We staan we je graag telefonisch te woord.

0573 45 83 20

Subsidieadvies

Denk je voor een subsidie in aanmerking te komen en wil je daar graag advies over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Maak een afspraak