Volg ons
Subsidie

MIT (haalbaarheidsprojecten) subsidie

Wat houdt de MIT-Haalbaarheid subsidie in?

Deze populaire subsidie is onderdeel van de MKB Innovatiestimulering Topsectoren en kun je gebruiken om te onderzoeken of de ontwikkeling van een innovatief product of proces een realistische slagingskans heeft. Innovatief betekent in dit geval vernieuwend ten opzichte van gangbare technologie. De innovatie moet al aantoonbare commerciële potentie hebben. Naast eigen onderzoek kun je bijvoorbeeld juridische, economische of technische expertise inhuren. Ook mag je een deel van de subsidie gebruiken om een eerste prototype te maken.

Wie kan gebruik maken van de MIT-Haalbaarheid subsidie?

De MIT-Haalbaarheid subsidie is voor innoverende MKB’ers in de volgende topsectoren:

 • Agri&Food
 • Chemie
 • Creatieve Industrie
 • Energy en Biobased
 • High Tech Systemen & Materialen en ICT
 • Life Sciences & Health
 • Logistiek
 • Tuinbouw & Uitgangsmaterialen
 • Water & Maritiem

Wat levert de MIT-Haalbaarheid subsidie je op?

Je krijgt 40% subsidie over de projectkosten, zoals het testen van materialen of het inhuren van juridisch advies. Voor eigen uren krijg je doorgaans zo’n €15 tot €25 subsidie per uur. Het maximum subsidiebedrag bedraagt €20.000. De toegezegde subsidie wordt meestal vooraf uitgekeerd.

MIT-Haalbaarheid subsidie gekregen en dan?

Van het onderzoek moet je een dossier bijhouden om te kunnen laten zien hoeveel uren aan het project is gewerkt en welke kosten gemaakt zijn. Ook moeten de voortgang en tussentijdse resultaten zichtbaar zijn aan de hand van bijv. schetsen of foto’s.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

De MIT-subsidie is een populaire subsidie. Er worden meestal meer aanvragen ingediend dan er budget beschikbaar is. Wij zorgen ervoor dat jouw subsidieaanvraag voldoet aan de gestelde eisen, een goede score behaald en op tijd wordt ingediend zodat deze bij de loting meegenomen wordt.

Daarnaast kunnen we je na toekenning van de subsidie helpen met de administratie inrichten. Als het project iets anders loopt dan gepland, wat meestal meer regel dan uitzondering is, dan regelen wij dat met de overheid. Kortom, geen zorgen over de subsidie als wij je ondersteunen!

Video

Vragen

Veelgestelde vragen

 • Is het echt noodzakelijk om de subsidie meteen aan te vragen bij de openstelling?

  Ja, deze subsidie is in vrijwel heel Nederland erg populair en daarom heb je meestal geen kans op subsidie als je niet op de 1e dag van de openstelling een aanvraag indient. In sommige gevallen is het budget niet gelijk op of zijn er vergelijkbare subsidies beschikbaar. Wij zoeken het graag voor je uit, neem contact op en maak hiervoor een afspraak met één van onze specialisten.

 • Ik ben bezig met het onderzoeken of mijn innovatie haalbaar is. Kom ik in aanmerking voor deze subsidie?

  Dat is heel goed mogelijk! Neem even contact op en bespreek jouw plannen met één van onze subsidieadviseurs. Dan kunnen we een goede inschatting maken of deze subsidie iets voor jouw project is en of je wellicht voor andere subsidies in aanmerking komt.

 • Ik lees dat je een aanvraag kunt indienen bij de provincie of bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Maar bij wie moet ik nu mijn aanvraag indienen?

  Dat hangt er vanaf in welke provincie je gevestigd bent en onder welke (top)sector jouw bedrijf valt. Neem even contact met ons op, dan kunnen we je hier meer vertellen.

Subsidie

WBSO subsidie

Dit is de belangrijkste subsidie voor innovatieve MKB-ondernemingen. Deze subsidie verlaagt de loonkosten van de R&D-medewerkers in je onderneming en andere kosten voor jouw innovatieprojecten.
Bekijk subsidie
Subsidie

Innovatiebox subsidie

Met de innovatiebox betaal je minder belasting over de winst die je met jouw innovaties hebt gemaakt. Voor MKB-ondernemingen is de WBSO het toegangsticket tot deze subsidie.
Bekijk subsidie
Subsidie

MIT subsidie voor samenwerking R&D

Ga je samen met een andere (MKB) onderneming aan de slag met het vernieuwen of ontwikkelen van een product? Dan kun je voor jullie gezamenlijke innovatieproject subsidie krijgen.
Bekijk subsidie
Subsidie

MIT Kennisvoucher

Met een kennisvoucher krijg je als MKB-ondernemer subsidie om een specifieke vraag te laten beantwoorden of onderzoeken door een kennisinstelling.
Bekijk subsidie
Subsidie

EFRO subsidie voor regionale ontwikkeling

Om de regionale economie te stimuleren komen ontwikkelingsprojecten op het gebied van innovatie en slimme CO2-reductie in aanmerking voor subsidie.
Bekijk subsidie
Subsidie

Transport innovatie (DKTI) subsidie

Als je in de transportsector samenwerkt met andere bedrijven of kennisinstellingen aan een innovatieproject om de CO2-uitstoot te verminderen, dan kun je voor de DKTI-subsidie in aanmerking komen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Export voorbereiding (DHI) subsidie

Als je een MKB-ondernemer bent en je start met exporteren, dan helpt deze subsidie om drempels weg te nemen en je internationale ambities te versnellen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Horizon2020 voor het innovatieve MKB

Het Horizon2020 programma is een Europese subsidie voor ambitieuze MKB-bedrijven. Ben jij internationaal actief of heb je plannen in die richting? Dan is deze subsidie wellicht iets voor jouw bedrijf.
Bekijk subsidie
Subsidie

Internationale R&D-subsidie (Eurostars)

Eurostars is een subsidie voor bedrijven uit meer dan twee Europese landen die gezamenlijk een nieuw product, proces of dienst ontwikkelen. Het maakt niet uit in welke sector je actief bent.
Bekijk subsidie
Subsidie

Plattelandsontwikkeling (POP3) subsidie

Heb je een onderneming in de agrarische sector? Dan biedt de POP3 je kansen om met subsidie jouw bedrijf te moderniseren en te verduurzamen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Samenwerking grensregio (Interreg)

Het doel van deze subsidie is de samenwerking tussen bedrijven in de grensregio’s te versterken. Vooral projecten op het gebied van innovatie en duurzaamheid komen in aanmerking voor deze subsidie.
Bekijk subsidie
Bekijk alle subsidies
Knippenborg

Kom in contact met ons

Wil je dat we jouw bedrijf helpen groeien en ontwikkelen? En wil je subsidieadvies over jouw investering of innovatie? Neem dan contact op en maak een afspraak.

E-mail ons

Heb je een vraag over een subsidie of onze dienstverlening? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met jou op.

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

Wil je graag meteen antwoord op jouw subsidievraag of wat wij voor je kunnen betekenen? We staan we je graag telefonisch te woord.

0573 45 83 20

Subsidieadvies

Denk je voor een subsidie in aanmerking te komen en wil je daar graag advies over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Maak een afspraak