Volg ons
Subsidie

MIT (R&D-samenwerkingsprojecten) subsidie

Wat houdt de MIT R&D samenwerking subsidie in?

Ga je samen met een andere (MKB-)onderneming aan de slag met het vernieuwen of ontwikkelen van een product? Dan kun je voor jullie gezamenlijke innovatieproject subsidie krijgen. Deze subsidie is onderdeel van de MKB Innovatiestimulering Topsectoren.

Samenwerken betekent in deze context dat ieder de uitvoering van zijn deel in het project voor eigen rekening neemt en dat jullie beiden uiteindelijk gaan verdienen aan de resultaten van het project. Bij voorkeur komen jullie uit verschillende sectoren (crossover). Het innovatieve product of proces moet vernieuwend zijn ten opzichte van gangbare technologie, heeft maatschappelijke impact en een goede business case.

Ter voorbereiding op een MIT R&D samenwerkingsproject kun je gebruik maken van een MIT-Haalbaarheid subsidie.

Wie kan gebruik maken van de subsidie MIT R&D samenwerking?

Deze subsidie kan aangevraagd worden door elk bedrijf werkzaam in één van de topsectoren Agri&Food, Chemie, Creatieve Industrie, Energy en Biobased, High Tech Systemen & Materialen en ICT, Life Sciences & Health, Logistiek, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Water & Maritiem. In sommige provincies zijn er aanvullende mogelijkheden. Voorwaarde is wel dat er minimaal twee MKB-bedrijf bij de samenwerking betrokken zijn.

Wat levert de subsidie MIT R&D samenwerking op?

Jij en je samenwerkingspartner(s) krijgen ieder 35% subsidie over jullie eigen aandeel in de projectkosten. Bijvoorbeeld het (laten) bouwen van een prototype of het opzetten van een testomgeving. Voor eigen uren is de uiteindelijke subsidie meestal zo’n €15 tot €20 per uur. Elk bedrijf krijgt maximaal €100.000 subsidie en het project in z’n geheel maximaal €200.000. De samenwerking moet in balans zijn en daarmee ook de kostenverdeling tussen de partners.

Aanvullend op de MIT R&D samenwerking subsidie kun je gebruik maken WBSO subsidie.

MIT R&D samenwerking subsidie ontvangen en dan?

Je houdt een dossier bij waarin je laat zien hoeveel uren aan het project is gewerkt en welke kosten gemaakt zijn. Ook zijn daarin de voortgang en tussentijdse resultaten te volgen aan de hand van bijv. schetsen of foto’s.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Samen aan een project werken is niet altijd makkelijk. Wij helpen je om duidelijke afspraken met elkaar te maken en een aanvraag te schrijven waar alle partijen zich in kunnen vinden en achter staan.

Wij weten aan welke voorwaarden de aanvraag moet voldoen om hoog te scoren en daarmee de kans op subsidie te vergroten. Alleen de hoogst scorende aanvragen komen namelijk in aanmerking voor subsidie. Als de subsidie is toegekend helpen we het project in goede banen te leiden en adviseren we je hoe je het projectdossier moet bijhouden. Als het allemaal iets anders loopt dan gepland en aangevraagd, dan zorgen wij ervoor dat de subsidieverstrekker hiervan op de hoogte wordt gesteld en hiermee akkoord gaat. Kortom geen zorgen over de subsidie afwikkeling, jullie kunnen je focussen op het project zelf.

Vragen

Veelgestelde vragen

 • Wanneer kan ik de MIT R&D samenwerking subsidie aanvragen?

  Doorgaans staat deze subsidie elk jaar een aantal weken open voor aanvragen, meestal in de maanden juli t/m september.

 • Ik heb gelezen dat je een aanvraag kunt indienen bij de provincie of bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Maar bij wie moet ik nu mijn aanvraag indienen?

  Dat hangt er vanaf in welke provincie je gevestigd bent en onder welke (top)sector jouw bedrijf valt. Geef ons je gegevens door en wij kunnen je vertellen waar je jouw aanvraag kunt indienen.

 • Hoe lang duurt het voordat ik weet of mijn aanvraag is goedgekeurd?

  Dat hangt af van de provincie of RVO waar de aanvraag is ingediend. Maar gemiddeld duurt dit circa 3 maanden.

 • Ik heb een aanvraag ingediend en wil eigenlijk al met het project gaan beginnen, mag dat?

  Dat ligt eraan waar de aanvraag wordt ingediend. In sommige provincies moet je wachten tot een paar maanden na de indiening voordat je mag beginnen. Maar bijvoorbeeld bij landelijke indiening mag je beginnen nadat de aanvraag is ingediend. Het is echter niet altijd duidelijk wanneer een project precies begint. Let daarom goed op hoe je het project afbakent en wanneer je opdrachten verstrekt aan derden. En zorg ervoor dat je weet welke regels in jouw geval gelden, want door te vroeg te beginnen kun je subsidie mislopen.

Subsidie

WBSO subsidie

Dit is de belangrijkste subsidie voor innovatieve MKB-ondernemingen. Deze subsidie verlaagt de loonkosten van de R&D-medewerkers in je onderneming en andere kosten voor jouw innovatieprojecten.
Bekijk subsidie
Subsidie

Innovatiebox subsidie

Met de innovatiebox betaal je minder belasting over de winst die je met jouw innovaties hebt gemaakt. Voor MKB-ondernemingen is de WBSO het toegangsticket tot deze subsidie.
Bekijk subsidie
Subsidie

MIT subsidie voor haalbaarheidsprojecten

Een populaire subsidie bij MKB-ondernemingen. Je krijgt subsidie als je van plan bent een product te gaan ontwikkelen en je wilt eerst onderzoeken en analyseren of het project wel haalbaar is.
Bekijk subsidie
Subsidie

MIT Kennisvoucher

Met een kennisvoucher krijg je als MKB-ondernemer subsidie om een specifieke vraag te laten beantwoorden of onderzoeken door een kennisinstelling.
Bekijk subsidie
Subsidie

EFRO subsidie voor regionale ontwikkeling

Om de regionale economie te stimuleren komen ontwikkelingsprojecten op het gebied van innovatie en slimme CO2-reductie in aanmerking voor subsidie.
Bekijk subsidie
Subsidie

Transport innovatie (DKTI) subsidie

Als je in de transportsector samenwerkt met andere bedrijven of kennisinstellingen aan een innovatieproject om de CO2-uitstoot te verminderen, dan kun je voor de DKTI-subsidie in aanmerking komen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Export voorbereiding (DHI) subsidie

Als je een MKB-ondernemer bent en je start met exporteren, dan helpt deze subsidie om drempels weg te nemen en je internationale ambities te versnellen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Horizon2020 voor het innovatieve MKB

Het Horizon2020 programma is een Europese subsidie voor ambitieuze MKB-bedrijven. Ben jij internationaal actief of heb je plannen in die richting? Dan is deze subsidie wellicht iets voor jouw bedrijf.
Bekijk subsidie
Subsidie

Internationale R&D-subsidie (Eurostars)

Eurostars is een subsidie voor bedrijven uit meer dan twee Europese landen die gezamenlijk een nieuw product, proces of dienst ontwikkelen. Het maakt niet uit in welke sector je actief bent.
Bekijk subsidie
Subsidie

Plattelandsontwikkeling (POP3) subsidie

Heb je een onderneming in de agrarische sector? Dan biedt de POP3 je kansen om met subsidie jouw bedrijf te moderniseren en te verduurzamen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Samenwerking grensregio (Interreg)

Het doel van deze subsidie is de samenwerking tussen bedrijven in de grensregio’s te versterken. Vooral projecten op het gebied van innovatie en duurzaamheid komen in aanmerking voor deze subsidie.
Bekijk subsidie
Bekijk alle subsidies
Knippenborg

Kom in contact met ons

Wil je dat we jouw bedrijf helpen groeien en ontwikkelen? En wil je subsidieadvies over jouw investering of innovatie? Neem dan contact op en maak een afspraak.

E-mail ons

Heb je een vraag over een subsidie of onze dienstverlening? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met jou op.

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

Wil je graag meteen antwoord op jouw subsidievraag of wat wij voor je kunnen betekenen? We staan we je graag telefonisch te woord.

0573 45 83 20

Subsidieadvies

Denk je voor een subsidie in aanmerking te komen en wil je daar graag advies over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Maak een afspraak