Volg ons
Subsidie

Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) subsidie

Wat houdt de Plattelandsontwikkeling (POP3) subsidie in?

Het Plattelandsprogramma (POP3) is bedoeld om de agrarische sector te ondersteunen en hieronder vallen meerdere subsidies. Boeren of tuinders kunnen POP3 subsidies gebruiken om te moderniseren, innoveren en verduurzamen. Dit betreft bijvoorbeeld investeringen in innovatieve bedrijfsmiddelen of efficiënter gebruik van grondstoffen. Voor jonge boeren zijn er aanvullende mogelijkheden. Ook projecten die de leefbaarheid van het platteland verbeteren kunnen een bijdrage krijgen.

Wie kan gebruik maken van de Plattelandsontwikkeling (POP3) subsidie?

Boeren of tuinders in heel Nederland kunnen gebruik maken van de POP3 subsidies. Het is wel afhankelijk van de provincie waarin je gevestigd bent welke subsidies er precies voor jouw bedrijf beschikbaar zijn.

Wat levert de Plattelandsontwikkeling (POP3) subsidie je op?

De hoogte van de subsidie hangt af van het type investering of het doel van je project en de regio waarin je bedrijf gevestigd is.

Een investering in bijvoorbeeld precisiebemesting of selectieve spuitapparatuur komt doorgaans voor 40% subsidie in aanmerking tot een maximum van ca. €100.000. Projecten die bijdragen aan investeringen die minder gericht zijn op de productie, maar vooral op natuur en waterbeheer, kunnen zelfs volledig worden vergoed.

Jonge landbouwers kunnen daarnaast max. €20.000 subsidie krijgen voor bijvoorbeeld zonnepanelen, diervriendelijke voorzieningen of duurzame voersystemen.

Plattelandsontwikkeling (POP3) subsidie gekregen en dan?

Wat je precies moet bijhouden in je administratie hangt af van de specifieke subsidie.
In het algemeen moet je bij een POP3-subsidieaanvraag een dossier bijhouden waarin je aangeeft welke activiteiten hebben plaatsgevonden en wat jouw inspanningen zijn geweest.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Als je een agrarische onderneming hebt, dan moet je aan veel regels voldoen en ben je waarschijnlijk heel wat uren kwijt aan het bijhouden van jouw bedrijfsadministratie. Wij begrijpen dat je dan misschien niet zit te wachten op nog meer administratieve rompslomp, maar de subsidie kun je natuurlijk wél goed gebruiken.

Wij zoeken de juiste subsidie bij jouw project en dienen niet alleen de aanvraag voor je in, maar helpen je ook bij de administratieve afwikkeling. We zorgen voor de verplichte voortgangsverslagen, vragen als dat mogelijk is voorschotten aan en maken het eindverslag voor het project. Zo zorgen wij ervoor dat jij je kunt blijven focussen op jouw agrarische bedrijfsactiviteiten.

Onze agrarische subsidiespecialisten weten waar je het over hebt en kennen de sector goed, dat maakt samenwerken erg prettig, zij spreken jouw taal.

Video

Vragen

Veelgestelde vragen

 • Ik ga een nieuwe stal bouwen, kan ik daar subsidie voor krijgen?

  Als je hierbij gaat verduurzamen, innoveren of moderniseren, dan is het heel goed mogelijk dat subsidies je een financiële ondersteuning kunnen bieden. Neem daarom contact met ons op voor een afspraak!

 • Ik heb veel plannen voor de toekomst, maar weet niet zeker of hier subsidies voor zijn. Kunnen jullie me hierbij helpen?

  Natuurlijk kunnen wij je hierbij helpen, graag zelfs! We hebben een aantal subsidieadviseurs die gespecialiseerd zijn in projecten in de agrarische sector. Zij gaan graag met je aan de slag! Laat je gegevens achter op ons contactformulier en wij nemen contact met je op voor een kennismakingsgesprek. Of leg zelf direct contact via onze chat of stuur ons een e-mail.

 • Wanneer moet ik een subsidie aanvragen?

  Dat hangt af van de openstelling van de specifieke subsidie waar jouw project voor in aanmerking komt en de regio waarin je actief bent. Zorg er in ieder geval voor dat je geen verplichtingen aangaat voordat je een aanvraag hebt ingediend, want dan komen deze kosten niet in aanmerking voor de subsidie.

 • Hoe lang mag ik aan mijn project werken?

  Dit kan per subsidie verschillen, maar in de regel mag jouw project maximaal 3 jaar duren.

Knippenborg

Kom in contact met ons

Wil je dat we jouw bedrijf helpen groeien en ontwikkelen? En wil je subsidieadvies over jouw investering of innovatie? Neem dan contact op en maak een afspraak.

E-mail ons

Heb je een vraag over een subsidie of onze dienstverlening? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met jou op.

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

Wil je graag meteen antwoord op jouw subsidievraag of wat wij voor je kunnen betekenen? We staan we je graag telefonisch te woord.

0573 45 83 20

Subsidieadvies

Denk je voor een subsidie in aanmerking te komen en wil je daar graag advies over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Maak een afspraak