Volg ons
subsidie

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) subsidie

Wat houdt de SDE-subsidie in?

SDE staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie en hiermee krijg je subsidie voor de duurzame opwekking van elektriciteit, warmte of groen gas. Bijvoorbeeld met zonnepanelen, een biomassaketel of een biogasinstallatie. De subsidie vergoedt het verschil tussen de gemiddelde kostprijs van de hernieuwbare energie en die van gewone (grijze) stroom. Dit geeft je meer zekerheid over de opbrengst van je installatie.

Wat levert de SDE-subsidie je op?

Afhankelijk van de installatie levert de SDE+ tussen de 1,5 en 9 cent per kWh op gedurende 12 tot 15 jaar. Voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie is dit al gauw zo’n €100.000. Bij zonnepanelen geldt wel dat je minder subsidie krijgt voor de stroom die je zelf verbruikt. Hoeveel je precies krijgt hangt ook af van het moment waarop je indient. Dien je als een van de eersten een aanvraag in, dan krijg je een lager subsidiebedrag. Naarmate je later indient, kun je meer subsidie krijgen, maar heb je ook een grotere kans op afwijzing, omdat het budget dan op is.

Wie kan SDE-subsidie aanvragen?

Bedrijven en (non-profit) instellingen kunnen een SDE-subsidie aanvragen. Het maakt niet uit hoe groot je ondernemer is of onder welke sector jouw bedrijf valt.

 SDE-subsidie ontvangen en dan?

Na de subsidietoekenning moet je de opdrachtverstrekking naar RVO sturen. Na oplevering moet je de installatie aanmelden bij je eigen energieleverancier en bij CertiQ (elektriciteit of warmte) of VertoGas. Daarna kun je een maandelijks voorschot aanvragen. Je geeft elk jaar aan RVO door hoeveel energie je hebt opgewekt. Aan het eind van de subsidieperiode wordt de exacte hoeveelheid subsidie vastgesteld op basis van de totale hoeveelheid energie die is opgewekt en de geldende energieprijzen.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

We hebben al voor veel bedrijven in diverse sectoren en voor verschillende energietechnieken SDE-aanvragen ingediend. Met onze ervaring kunnen wij je dan ook goed adviseren wanneer en hoe jouw aanvraag het beste ingediend kan worden. Ook kunnen we je na toekenning helpen bij het doorgeven van de opgewekte energie aan RVO, of adviseren als er wijzigingen zijn die invloed hebben op de SDE-subsidie.

Video

Vragen

Veelgestelde vragen

  • Kan ik de SDE combineren met andere subsidies, zoals bijvoorbeeld de Energie Investeringsaftrek (EIA)?

    Je kunt deze subsidie niet combineren met de EIA, maar aanverwante investeringen (bijvoorbeeld voor het aanwenden van opgewekte warmte) komen mogelijk wel in aanmerking voor de EIA-subsidie.

  • Wanneer kan ik SDE-subsidie aanvragen?

    Er zijn telkens twee aanvraag ronden per jaar, één in het voorjaar en één in het najaar. Elke ronde heeft drie fases, hoe hoger de fase hoe hoger het subsidiebedrag, maar ook hoe hoger de kans dat het budget uitgeput is en je geen subsidie krijgt. Denk dus goed na over wanneer je de aanvraag indient!

  • Hoeveel kosten rekenen jullie voor een aanvraag?

    Dit is erg afhankelijk van de omvang en complexiteit van een project en de mate van voorbereiding die nodig is. Bij een eenvoudige aanvraag voor zonnepanelen kun je globaal denken aan een paar honderd euro of een klein percentage van de toegezegde subsidie.

Subsidie

Energie-Investeringsaftrek (EIA) subsidie

Als je in jouw bedrijf gaat investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie (zoals zonnepanelen), dan kun je een belastingvoordeel krijgen op je inkomsten- of vennootschapsbelasting.
Bekijk subsidie
Subsidie

Milieu-Investeringsaftrek (MIA/Vamil)...

Ga je in jouw bedrijf investeren in milieuvriendelijke technieken? Dan betaal je met deze subsidie minder inkomsten- of vennootschapsbelasting.
Bekijk subsidie
Subsidie

EFRO subsidie voor regionale ontwikkeling

Om de regionale economie te stimuleren komen ontwikkelingsprojecten op het gebied van innovatie en slimme CO2-reductie in aanmerking voor subsidie.
Bekijk subsidie
Subsidie

Transport innovatie (DKTI) subsidie

Als je in de transportsector samenwerkt met andere bedrijven of kennisinstellingen aan een innovatieproject om de CO2-uitstoot te verminderen, dan kun je voor de DKTI-subsidie in aanmerking komen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Duurzame Energie (ISDE) subsidie

Wil je voor jouw bedrijf een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel aanschaffen? Je kunt via de ISDE subsidie krijgen op deze energiebesparende apparaten.
Bekijk subsidie
Subsidie

Export voorbereiding (DHI) subsidie

Als je een MKB-ondernemer bent en je start met exporteren, dan helpt deze subsidie om drempels weg te nemen en je internationale ambities te versnellen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Plattelandsontwikkeling (POP3) subsidie

Heb je een onderneming in de agrarische sector? Dan biedt de POP3 je kansen om met subsidie jouw bedrijf te moderniseren en te verduurzamen.
Bekijk subsidie
Bekijk alle subsidies
Knippenborg

Kom in contact met ons

Wil je dat we jouw bedrijf helpen groeien en ontwikkelen? En wil je subsidieadvies over jouw investering of innovatie? Neem dan contact op en maak een afspraak.

E-mail ons

Heb je een vraag over een subsidie of onze dienstverlening? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met jou op.

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

Wil je graag meteen antwoord op jouw subsidievraag of wat wij voor je kunnen betekenen? We staan we je graag telefonisch te woord.

0573 45 83 20

Subsidieadvies

Denk je voor een subsidie in aanmerking te komen en wil je daar graag advies over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Maak een afspraak