Volg ons
Subsidie

WBSO subsidie

Wat betekent WBSO subsidie?

WBSO is de afkorting van Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk en is een subsidie waarmee je niet alleen de loonkosten van je R&D-medewerkers verlaagt, maar ook de andere kosten voor jouw innovatieproject.

Wie kan gebruik maken van de WBSO?

Elk bedrijf kan in aanmerking komen voor de WBSO. Deze subsidie wordt zowel door MKB-ondernemingen, als ook grote ondernemingen veel benut. Deze zijn vaak werkzaam in de ICT-sector of in de maakindustrie, maar dit is geen vereiste. Ook starters kunnen WBSO subsidie aanvragen, hun subsidievoordeel is zelfs hoger.

Waarvoor krijg je WBSO subsidie?

Als ondernemer sta je soms voor technische uitdagingen die je moet oplossen om nieuwe of verbeterde producten, processen of programmatuur (ICT) te maken. Wanneer je deze technische oplossingen als bedrijf voor een belangrijk deel zelf bedenkt en ontwikkelt, dan kun je hiervoor WBSO subsidie aanvragen. Je mag ook een deel van het project extern laten uitvoeren, bijvoorbeeld als je een prototype wilt laten testen.

Wat levert de WBSO subsidie je op?

Je krijgt subsidie over de gemaakte uren en kosten voor o.a. machines en prototypes. Stel je besteedt in een jaar tijd 1.500 uur aan een WBSO-project en je maakt hiervoor €10.000 kosten, hoeveel subsidie subsidie krijg je dan?

Een voorbeeld berekening:
1.500 uur x €29 (standaard uurloon) x 32% = €13.920
€10.000 materiaalkosten x 32% = €3.200
WBSO-subsidie is dan €17.120. Dit bedrag kun je in mindering brengen op de loonbelasting die je betaalt.

Ben je een starter dan krijg je zelfs 40% subsidie (i.p.v. 32%).

Wil je weten wat de WBSO jouw bedrijf kan opleveren? Maak dan gebruik van onze WBSO-rekentool.

WBSO subsidie ontvangen en dan?

Voor de WBSO moet je een urenadministratie bijhouden, een inhoudelijk projectdossier en inzicht kunnen geven in de gemaakte WBSO-kosten. Je meldt één keer per jaar hoeveel uren en kosten je in totaal hebt gemaakt en welke medewerkers aan de projecten hebben gewerkt.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

De subsidie specialisten van Knippenborg Subsidieadvies kunnen je helpen en adviseren bij het aanvragen van WBSO subsidie. We begeleiden je het hele proces en nemen je werk uit handen. Zo kun je als ondernemer doen waar je goed in bent, namelijk ondernemen! Wij stellen de aanvraag op, beantwoorden eventuele vragen van de overheid en adviseren je hoe je de administratie in kunt richten.

Wil je je helemaal geen zorgen maken over de administratieve verplichtingen, dan bieden we je een full-service ondersteuning. Wij helpen je bij de administratie en controleren of deze aan de gestelde eisen voldoet, ondersteunen je bij eventuele controles, bereiden deze samen voor en zorgen dat alle deadlines gehaald worden. Ook kun je via onze online WBSO app jouw gemaakte uren en kosten eenvoudig bijhouden.

Video's

Vragen

Veelgestelde vragen

 • Wanneer kan ik WBSO-subsidie aanvragen?

  Je kunt van januari t/m september WBSO-subsidie aanvragen. Je vraagt altijd een maand voordat je aan het project begint subsidie aan, voor een periode van minimaal 3 maanden.

 • Wat is beter? Eén keer voor een jaar WBSO aanvragen of meerdere keren kortere periodes aanvragen?

  We raden altijd aan om voor maximaal 6 maanden aan te vragen. Hiermee creëer je de mogelijkheid om tussentijds bij te sturen, bijvoorbeeld als projecten wijzigen of als je met onverwachte kosten te maken hebt. Heb je erg veel variatie in ontwikkelingen binnen een jaar? Dan is een aanvraagperiodes van telkens 4 maanden misschien nog beter.

 • Wat is jullie fee voor het aanvragen van WBSO?

  We werken onder andere op basis van no-cure-no-pay. Je hoeft dan alleen te betalen als de aanvraag succesvol is ingediend en je subsidie krijgt. Maar je kunt er ook voor kiezen onze werkzaamheden op basis van uur x tarief te laten uitvoeren. Dit is vaak een goedkopere optie, maar als de aanvraag wordt afgekeurd, heb je wel kosten gemaakt. De meeste ondernemers kiezen daarom voor no-cure-no-pay.

 • Kan ik ook een fee op basis van realisatie afspreken?

  Dit is mogelijk, maar er zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Zo moet de WBSO-aanvraag een bepaald volume hebben en dien je te kiezen voor onze full-service ondersteuning. Neem voor meer informatie contact op.

 • Hoe komt mijn WBSO-uurloon tot stand?

  De eerste twee jaar dat je WBSO aanvraagt wordt er gerekend met een forfaitair uurloon van €29. Daarna wordt gekeken naar welke medewerkers aan jouw WBSO-projecten hebben gewerkt en wat hun gemiddelde uurloon was. Op basis hiervan wordt het uurloon dan berekend, deze kan dus hoger of lager uitvallen dan €29.

 • Wanneer moet ik doorgeven hoeveel WBSO-uren en kosten ik heb gemaakt?

  Dit moet je telkens uiterlijk 31 maart doorgeven voor WBSO-projecten van het voorgaande jaar. Dus voor jouw WBSO-projecten van 2018 moet je dit uiterlijk 31 maart 2019 doorgeven.

 • Kan ik ook zelf een WBSO-aanvraag indienen?

  Dat is uiteraard mogelijk. Op de website van RVO.nl vind je meer informatie hoe je zelf een aanvraag kunt indienen.

 • Waarom zou ik mijn WBSO door Knippenborg laten aanvragen?

  Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring met het aanvragen van WBSO subsidie voor bedrijven in alle sectoren. Zij weten precies wat er wel en niet in aanmerking komt voor de WBSO, hoe dit vermeld moet worden in de aanvraag en hoe je optimaal van deze subsidie gebruik kunt maken.

 • Ik heb een productiemachine aangeschaft, kan ik hiervoor WBSO-subsidie kan krijgen?

  Als je met deze machine ook R&D-werkzaamheden gaat uitvoeren, dan kunnen deze kosten (deels) onder de WBSO subsidie vallen. Neem even contact op met één van onze adviseurs om jouw concrete casus te bespreken.

 • Mijn WBSO-aanvraag is afgewezen, maar ik ben het er niet mee eens. Wat kan ik doen?

  Je hebt het recht om binnen 6 weken na de afwijzing in bezwaar te gaan. Wil je weten of jouw bezwaar kans van slagen heeft? Of heb je hulp nodig bij het formuleren van de juiste argumentatie? Neem dan contact op met één van onze WBSO-specialisten.

 • Kan ik als zelfstandige ook WBSO aanvragen?

  Ja, voor jou als zelfstandige is de WBSO ook beschikbaar. Je moet binnen een jaar minimaal 500 uur aan WBSO-projecten besteden, vanaf het moment dat je de aanvraag hebt ingediend.   Hiervoor krijg je een vast WBSO-subsidiebedrag dat je in mindering mag brengen op je inkomstenbelasting.

Subsidie

Innovatiebox subsidie

Met de innovatiebox betaal je minder belasting over de winst die je met jouw innovaties hebt gemaakt. Voor MKB-ondernemingen is de WBSO het toegangsticket tot deze subsidie.
Bekijk subsidie
Subsidie

MIT subsidie voor haalbaarheidsprojecten

Een populaire subsidie bij MKB-ondernemingen. Je krijgt subsidie als je van plan bent een product te gaan ontwikkelen en je wilt eerst onderzoeken en analyseren of het project wel haalbaar is.
Bekijk subsidie
Subsidie

MIT subsidie voor samenwerking R&D

Ga je samen met een andere (MKB) onderneming aan de slag met het vernieuwen of ontwikkelen van een product? Dan kun je voor jullie gezamenlijke innovatieproject subsidie krijgen.
Bekijk subsidie
Subsidie

EFRO subsidie voor regionale ontwikkeling

Om de regionale economie te stimuleren komen ontwikkelingsprojecten op het gebied van innovatie en slimme CO2-reductie in aanmerking voor subsidie.
Bekijk subsidie
Subsidie

Transport innovatie (DKTI) subsidie

Als je in de transportsector samenwerkt met andere bedrijven of kennisinstellingen aan een innovatieproject om de CO2-uitstoot te verminderen, dan kun je voor de DKTI-subsidie in aanmerking komen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Export voorbereiding (DHI) subsidie

Als je een MKB-ondernemer bent en je start met exporteren, dan helpt deze subsidie om drempels weg te nemen en je internationale ambities te versnellen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Horizon2020 voor het innovatieve MKB

Het Horizon2020 programma is een Europese subsidie voor ambitieuze MKB-bedrijven. Ben jij internationaal actief of heb je plannen in die richting? Dan is deze subsidie wellicht iets voor jouw bedrijf.
Bekijk subsidie
Subsidie

Internationale R&D-subsidie (Eurostars)

Eurostars is een subsidie voor bedrijven uit meer dan twee Europese landen die gezamenlijk een nieuw product, proces of dienst ontwikkelen. Het maakt niet uit in welke sector je actief bent.
Bekijk subsidie
Subsidie

Plattelandsontwikkeling (POP3) subsidie

Heb je een onderneming in de agrarische sector? Dan biedt de POP3 je kansen om met subsidie jouw bedrijf te moderniseren en te verduurzamen.
Bekijk subsidie
Subsidie

Samenwerking grensregio (Interreg)

Het doel van deze subsidie is de samenwerking tussen bedrijven in de grensregio’s te versterken. Vooral projecten op het gebied van innovatie en duurzaamheid komen in aanmerking voor deze subsidie.
Bekijk subsidie
Bekijk alle subsidies
Knippenborg

Kom in contact met ons

Wil je dat we jouw bedrijf helpen groeien en ontwikkelen? En wil je subsidieadvies over jouw investering of innovatie? Neem dan contact op en maak een afspraak.

E-mail ons

Heb je een vraag over een subsidie of onze dienstverlening? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met jou op.

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

Wil je graag meteen antwoord op jouw subsidievraag of wat wij voor je kunnen betekenen? We staan we je graag telefonisch te woord.

0573 45 83 20

Subsidieadvies

Denk je voor een subsidie in aanmerking te komen en wil je daar graag advies over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Maak een afspraak