Volg ons
Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Subsidies worden vaak in ambtelijke taal beschreven en wil je alle ins & outs van een subsidie weten, dan kom je uit op nog minder leesbare wetteksten. We begrijpen dus heel goed dat de beschrijving van een subsidie vragen oproept.

Ons doel is subsidies toegankelijk, begrijpelijk en laagdrempelig voor bedrijven te maken. Wij merken dat bedrijven vaak dezelfde vragen hebben over subsidies. Daarom hebben we die vragen én de antwoorden hieronder overzichtelijk per onderwerp uitgesplitst.

Staat jouw vraag er niet bij? Stel die dan via onze chat, e-mail of telefoon. We staan je graag te woord!

Vragen

Over onze dienstverlening

 • Wat houdt no-cure-no-pay in? En werkt Knippenborg Subsidieadvies ook op no-cure-no-pay basis?

  No-cure-no-pay houdt in dat wij een subsidieaanvraag voor je schrijven en dat je daar alleen voor betaalt als de aanvraag lukt. Of om in subsidie terminologie te blijven, als de aanvraag wordt goedgekeurd en er een positieve beschikking volgt. Dit houdt concreet in dat bij ontvangst van een positieve beschikking je ook onze factuur ontvangt voor de geleverde diensten. De no-cure-no-pay fee (een vooraf afgesproken %) wordt berekend over het subsidiebedrag vermeld in deze beschikking.

  Knippenborg Subsidieadvies werkt vaak op basis van no-cure-no-pay, maar het is ook mogelijk om andere afspraken over onze fee te maken. Wij werken ook op basis van een vergoeding per uur. Of we kunnen een vast bedrag afspreken voor een subsidieaanvraag.

 • Is no-cure-no-pay altijd de beste optie?

  Dat hangt van een aantal factoren af. Om welke subsidie gaat het en hoeveel tijd kost een aanvraag indienen? Hoe hoog is de beoogde subsidie? Wat is de slagingskans van deze subsidie? En welke risico’s kun je en wil je nemen?

  Wil je zelf het risico op een afwijzing dragen en voor de goedkoopste optie gaan? Dan kun je meestal het beste voor een vergoeding per uur kiezen. Maar wil je helemaal geen risico lopen en ben je daarom bereid om meer te betalen voor een aanvraag? Dan is no-cure-no-pay de beste optie.

 • Ik heb hulp nodig bij de afwikkeling van een lopend subsidietraject. Kan Knippenborg Subsidieadvies mij hierbij helpen?

  Uiteraard kunnen wij je ook helpen bij een lopend subsidietraject. Het maakt voor ons geen verschil of je zelf deze subsidie hebt aangevraagd of dat een ander subsidieadviesbureau dit heeft gedaan. Om onze kwaliteit van dienstverlening te kunnen waarborgen willen we wel alles over het project weten. Wat is de stand van zaken, hoe ver zijn jullie in het traject, zijn er al rapportages ingediend? Kortom we willen het naadje van de kous weten! Met deze informatie gaan we vervolgens aan de slag en zorgen ervoor dat de afwikkeling van het traject soepel verloopt.

 • Ik heb een subsidie aangevraagd en nu stelt de overheid me allerlei lastige vragen. Kunnen jullie me helpen deze vragen te beantwoorden?

  Natuurlijk helpen we je graag, dat is tenslotte ons specialisme! Om de vragen goed te kunnen beantwoorden is het van essentieel belang dat wij precies weten wat je hebt aangevraagd en wat het project inhoudt. Voordat we aan het werk gaan, maken we eerst een inschatting of de subsidieaanvraag met het beantwoorden van de vragen kans van slagen heeft. Je krijgt altijd een eerlijk advies!

 • Ik ben ontevreden over mijn huidige subsidieadviseur. Kan ik naar Knippenborg Subsidieadvies overstappen?

  Er zijn heel veel subsidieadviseurs actief op de markt, van grote subsidieadviesbureaus tot zzp’ers. Wij vinden het belangrijk dat je een subsidieadviseur kiest die kennis heeft van de branche waarin je werkt, die ervaring heeft met een breed scala aan subsidies en die past bij jouw bedrijf.

  Zoek je een subsidieadviseur die niet alleen deskundig en ervaren is, maar die betrokkenheid toont bij jouw project en net dat stapje extra zet als het moeilijk wordt? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

  Tip: Check voordat je overstapt eerst wat je contractuele verplichtingen zijn met je huidige subsidieadviseur. Voorkom dubbele kosten!

Vragen

Subsidies iets voor mij?

 • Kosten subsidies me niet te veel tijd?

  Het is heel goed om je dit af te vragen voordat je aan een subsidieaanvraag begint, want jouw inspanning en beschikbare tijd zijn belangrijke succesfactoren voor een geslaagde subsidieaanvraag en -afwikkeling.

  Hoeveel tijd je voor een subsidietraject dient vrij te maken, hangt sterk af van de subsidie. Er zijn subsidies waarbij je in een paar uur de aanvraag kunt indienen en afhandelen, maar er zijn ook subsidies waarvoor je een aanzienlijke investering in tijd moet doen. Een WBSO-subsidie zal bijvoorbeeld veel minder tijd vragen, dan een groot samenwerkingsproject op Europees niveau. Wij kunnen vooraf een goede inschatting maken hoeveel tijd een specifieke subsidieaanvraag en de afwikkeling je zullen kosten.

  Als je de subsidieaanvraag en afwikkeling door ons laat verzorgen, dan kun je erop rekenen dat wij je veel tijd besparen. En nog belangrijker, dat wij je zorgen uit handen nemen!

 • Voor welke subsidies kom ik in aanmerking?

  Helaas kunnen wij deze vraag zo niet beantwoorden, omdat dit van heel veel zaken afhankelijk is. In welke sector is jouw bedrijf werkzaam, wat zijn je plannen, ben je bezig met een innovatie of duurzaamheid, ga je investeren of samenwerken met een ander bedrijf? Kortom veel vragen.

  Daarom maken we graag een afspraak om deze vragen met je door te nemen. Vervolgens kunnen we met deze informatie de subsidiemogelijkheden voor jouw bedrijf  onderzoeken. De uitkomsten ontvang je in een uitgebreid screeningsrapport. We nemen het rapport met je door en adviseren je welke subsidies het beste passen en aan welke je prioriteit zou moeten geven.

 • Kom ik in aanmerking voor de WBSO subsidie?

  Er zijn een aantal criteria waar jouw projecten aan moeten voldoen om in aanmerking te komen voor de WBSO (Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk) subsidie.

  1. Je bent bezig met de ontwikkeling van een technisch nieuw product, productieproces of programmatuur. Ook ICT-projecten kunnen dus in aanmerking komen.
  2. Je bent bezig met het onderzoeken van een technisch vraagstuk waarvoor je een verklaring wilt vinden of waarvoor je nieuwe kennis wilt generen.

  Sluit jouw project aan bij één van de bovenstaande beschrijvingen, dan is de kans groot dat je WBSO subsidie kunt krijgen. Vind je dit lastig te bepalen? Neem dan contact met ons op voor advies. Wij kunnen dit vrij snel inschatten.

 • Zijn er ook subsidies speciaal voor starters?

  Ja, die zijn er zeker. Welke dit precies zijn, hangt o.a. af van de aard van je werkzaamheden en waar je gevestigd bent. Ben je bezig met een innovatie, of met het thema energie of duurzaamheid, dan is de kans groot dat je gebruik kunt maken van reguliere subsidies. Soms krijgen starters t.o.v. niet-starters hierbij dan extra subsidie.

  Er zijn ook subsidies speciaal gericht op starters. Veel gemeenten en provincies besteden aandacht aan het creëren van een gunstig ondernemersklimaat voor starters. Hiervoor hebben ze dan speciale subsidies in het leven geroepen. Startende ondernemers kunnen daarmee een vergoeding krijgen, bijvoorbeeld voor het inhuren van een coach of het volgen van een training/opleiding.

  Benieuwd naar de mogelijkheden, we helpen je graag en denken met je mee, zodat je de volgende stap kunt zetten met je startende onderneming!

Vragen

Subsidieadvies

 • Ik heb zelf een subsidieaanvraag ingediend en deze is afgewezen. Ik ben het hier niet mee eens. Wat moet ik nu doen?

  Je hoeft je niet neer te leggen bij de afwijzing van jouw subsidieaanvraag. In de brief die je hebt ontvangen staat beschreven wat je moet doen om bezwaar te maken op de beslissing en binnen welke termijn je moet reageren. Je stelt vervolgens een bezwaarschrift op, waarin je uitlegt waarom je het niet eens bent met deze beslissing. Zorg ervoor dat je argumenten gegrond zijn, verdiep je hiervoor in de wettelijke bepalingen van de subsidie.

  Vind je het lastig je bezwaar onder woorden te brengen of heb je hier geen tijd voor, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij het opstellen van het bezwaar en kunnen je ondersteunen bij alle procedures.

 • Hoe lang duurt het voordat ik weet of mijn subsidieaanvraag is goedgekeurd en ik aan mijn project kan beginnen?

  Dit hangt af van de subsidie die je hebt aangevraagd. Dit kan variëren van een aantal weken tot een aantal maanden. De termijnen waarop de subsidieverstrekker moet reageren zijn wel wettelijk vastgelegd. Soms lukt het ze niet om jouw aanvraag op tijd te behandelen, dan stellen ze je hiervan op hoogte.

  Wanneer je mag beginnen aan je project, verschilt ook per subsidie. Soms mag je al starten voordat je subsidieaanvraag is goedgekeurd, maar meestal moet je hierop wachten.

  Bijvoorbeeld: Heb je een WBSO-aanvraag ingediend, dan weet je meestal binnen 4 tot 6 maanden of je aanvraag goedgekeurd is. Je mag wel alvast starten met je project, als je dit doet binnen de periode die je in de aanvraag hebt aangegeven.

  Heb je een subsidie aangevraagd en is het je niet duidelijk wanneer je aan de slag kunt of wanneer je bericht krijgt of jouw subsidieaanvraag is goedgekeurd? Neem dan contact met ons op, dan kunnen wij dat voor je uitzoeken.

 • Ik heb subsidie gekregen voor mijn project. Hoe lang mag ik erover doen om dit project uit te voeren?

  Dit is afhankelijk van de subsidie die je hebt aangevraagd. In de beschikking (goedkeuringsbrief) staat precies beschreven voor welke datum het project afgerond moet zijn en wanneer je dit uiterlijk aan de subsidieverstrekker moet laten weten.

  Helaas lopen project niet altijd volgens planning. Als je meer tijd nodig hebt om je project goed uit te kunnen voeren, dan kun je in overleg met de subsidieverstrekker de projectperiode verlengen. Het is wel belangrijk dat je aangeeft waarom dit nodig is. Heb je hier hulp bij nodig, neem dan contact met ons op.

 • Ik ben van plan om te gaan investeren, wanneer moet ik dan de subsidies aanvragen?

  Dat hangt af van de aard van je investering. Is dit in een investering die gericht is op het besparen van energie of het milieu (Energie-Investeringsaftrek of Milieu-Investeringsaftrek), dan moet je de subsidie binnen 3 maanden na het verstrekken van de opdracht aanvragen. Bij andere subsidies mag je juist pas tot aanschaf overgaan nadat je subsidie hebt aangevraagd, of als je de goedkeuring van je subsidieaanvraag hebt ontvangen.

  Ons advies: Heb je plannen om te gaan investeren? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Dan weet je zeker dat je geen subsidiegeld laat liggen.

Vragen

Uitleg subsidie jargon

 • Wat is het verschil tussen een ‘tender’ of ‘first-come-first-serve’ subsidie?

  Als een subsidie via het tenderprincipe wordt aangeboden, dan kun je binnen een bepaalde periode een subsidieaanvraag indienen. Daarna beoordeeld de subsidieverstrekker alle aanvragen en maakt een rangschikking. De best beoordeelde aanvragen krijgen subsidie, tot het beschikbare subsidie is uitgeput.

  Bij een subsidie volgens het principe ‘first-come-first-serve’ worden de subsidieaanvragen op volgorde van binnenkomst behandeld. De subsidieverstrekker beoordeeld of de subsidieaanvraag aan de minimale eisen voldoet. Indien dit het geval is, dan wordt de subsidie toegekend, tot het beschikbare budget is uitgeput. Dus hoe eerder je subsidie aanvraagt, hoe meer kans je maakt op de subsidie.

  Bij een tendersubsidie is het dus van belang je te focussen op de kwaliteit van de aanvraag, bij een first-come-first-serve is het belangrijk zo snel mogelijk jouw aanvraag in te dienen. Heb je hier advies bij nodig? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!

 • Wat houdt de term ‘beschikking’ in?

  Een beschikking is een brief van de subsidieverstrekker waarin aangegeven wordt of jouw subsidieaanvraag wordt toegekend of niet. Het kan dus zowel een positief als een negatief bericht zijn.

 • Als er gesproken wordt over ‘subsidiabele kosten’, wat wordt daar dan mee bedoeld?

  Er zijn verschillende soorten kosten die voor subsidie in aanmerking komen, dit worden de subsidiabele kosten genoemd. Enkele voorbeelden van kosten waarvoor je subsidie zou kunnen krijgen zijn: loon- en overheadkosten, afschrijvingskosten en aanschafkosten. Welke kosten precies subsidiabel zijn, staat altijd vermeld bij de beschrijving van de subsidie.

  Algemeen kun je stellen dat de kosten redelijk moeten zijn en direct verbonden aan de uitvoering van de activiteiten waar je subsidie voor hebt gekregen. Daarnaast heb je de kosten zelf gemaakt en kun je dat ook onderbouwen.

  Heb je een subsidietraject lopen en vind je het lastig te bepalen of bepaalde kosten subsidiabel zijn? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!

 • Wat is een ‘subsidieplafond’?

  Dit is het bedrag dat gedurende een periode ten hoogste beschikbaar is voor een bepaalde subsidie. Dit bedrag wordt wettelijk vastgelegd en daar kan dus niet zomaar vanaf geweken worden.

 • Wat is een de-minimisverklaring?

  De Europese lidstaten hebben met elkaar afspraken gemaakt over staatsteun die ze aan bedrijven mogen geven. Deze afspraken zijn vastgelegd in de-minimisverordening. Decentrale overheden mogen ondernemingen over een periode van drie belastingjaren tot € 200.000 steunen, zonder dat dit als staatsteun wordt bestempeld. De steun is zo minimaal (de-minimis) dat het weinig impact heeft op de Europese interne markt.

  Om overschrijding van de toegestane staatsteun te voorkomen kan de subsidieverstrekker je vragen om een de-minimisverklaring. Hierin moet jouw onderneming alle steun opgeven die over de twee voorgaande belastingjaren en in het lopende belastingjaar is verleend. Dit kan naast subsidies ook gaan om leningen, kredieten en borgstellingen.

  Moet jouw onderneming een de-minimisverklaring tekenen en ben je onzeker of je dit wel goed hebt ingevuld? Wij weten precies hoe dit werkt en helpen je graag!

Staat jouw vraag er niet bij? Wij helpen je graag.

Neem contact op
Knippenborg

Kom in contact met ons

Wil je dat we jouw bedrijf helpen groeien en ontwikkelen? En wil je subsidieadvies over jouw investering of innovatie? Neem dan contact op en maak een afspraak.

E-mail ons

Heb je een vraag over een subsidie of onze dienstverlening? Stuur ons een e-mail en wij nemen contact met jou op.

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

Wil je graag meteen antwoord op jouw subsidievraag of wat wij voor je kunnen betekenen? We staan we je graag telefonisch te woord.

0573 45 83 20

Subsidieadvies

Denk je voor een subsidie in aanmerking te komen en wil je daar graag advies over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Maak een afspraak